Coronaproof afstuderen: Bas ontving diploma in kerk, Jelle kreeg het thuisbezorgd

Afstuderen: een feestje dat gevierd moet worden. Maar op welke manier dat gaat, verschilt vanwege corona van geval tot geval, weten Bas (22) en Jelle (25). Afgelopen week vierde de één zijn diploma-uitreiking fysiek met medestudenten, de ander alleen thuis. "Ik kreeg mijn diploma thuisbezorgd", zegt Jelle.
Schreeuwen wil je, dat je bent afgestudeerd. Omhelzingen van medestudenten, knuffels van opa en oma en een stevige handdruk van je favoriete docent: je ideale diploma-uitreiking had er waarschijnlijk zo uitgezien. Alleen dat zit er op dit moment niet in.

500 miljoen extra uitgetrokken voor studenten en zomerscholen
De 22-jarige Bas mocht vorige week vrijdag zijn papiertje ophalen in een kerk, samen met zijn medestudenten van de tweejarige hbo-opleiding Management aan de Associate degrees Academie in Roosendaal. Eén van de organisatoren, Anne, zegt geluk te hebben gehad, gezien de nieuwe coronamaatregelen drie dagen later. "We hadden ook een plan B: dan zouden wij naar iedere student apart toegaan in plaats van zij allemaal naar ons."
Ze zegt dat er lang gepuzzeld is over hoe de diploma-uitreiking eruit moest zien. "We wilden er ook in coronatijd toch een feestje van maken."
Proosten in kerk
Ze vonden een geschikte locatie: de Sint-Janskerk in Roosendaal. "De kerk is groot, waardoor veel mensen op veilige afstand van elkaar bij de uitreiking aanwezig konden zijn", zegt Anne. In totaal werden tweehonderd mensen naar binnen gelaten.
De studenten mochten ieder drie introducees meenemen, met wie zij binnen anderhalve meter mochten zitten. Met z'n vieren namen ze plaats aan een tafel: hier kreeg de student zijn diploma uitgereikt en werd er geproost.

Bas beseft hoe bijzonder het was dat hij zijn diploma fysiek in ontvangst kon nemen. "Al helemaal omdat de laatste periode van de studie online en op afstand was. Als je dan uiteindelijk je diploma haalt, is het mooi dat je dit kan delen met familie en medestudenten. In maart zag ik hen voor het laatst."
Zijn ouders en vriendin koos hij als zijn drie introducees. "Zij vonden het heel bijzonder erbij te mogen zijn. Vooral omdat ze van dichtbij hebben meegemaakt hoe het voor mij was om online onderwijs te volgen. Mijn stemming veranderde hier wel door", vertelt Bas.
Verbondenheid
Hij vond dat zijn hogeschool de uitreiking goed en veilig had georganiseerd. "Bij binnenkomst was je meteen in je eigen bubbel en eigenlijk ben je daar de gehele avond niet uit geweest. Maar het feit dat je toch in dezelfde ruimte kan zijn, geeft een gevoel van verbondenheid. Je bent samen deze opleiding gestart en dan is het mooi om dit ook samen af te ronden."

Tienduizenden studenten verliezen stageplaats door coronacrisis
Hij had er dan ook van gebaald, als hij zijn diploma niet fysiek kon ontvangen. "De laatste periode van mijn studie voelde aan als een isolement. Zonder deze uitreiking zou ik het gevoel hebben die ook geïsoleerd af te sluiten." Bas vindt ook niet dat studenten dat verdienen, want zegt hij, successen moeten gevierd worden.
Diploma thuisbezorgd
De uitreiking van student Jelle zag er compleet anders uit. Hij is afgestudeerd in de Master of Science in Controlling op de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Als afgestudeerde op Nyenrode mag je normaal gesproken een kasteel betreden. "Maar dat zat er dit jaar niet in", zegt hij.

Wel kwam de universiteit met een ander idee: het diploma bezorgen aan huis. "Mijn programmacoördinator kwam mijn diploma langsbrengen, met een speciaal dankwoord van mijn afstudeerbegeleider."
'Liever fysieke uitreiking'
Maar als hij mocht kiezen, had hij liever een fysieke uitreiking gehad. "Ja, want dan zie je ook klasgenoten en kan je hen feliciteren. Tegelijkertijd snap ik ook dat mijn universiteit geen risico wilde nemen."
Eenmaal thuis vierde Jelle deze mijlpaal met zijn ouders, schoonouders en vriendin. En ook dat was gezellig. "We hebben het goed gevierd met een leuk etentje, maar het blijft toch anders. Mijn familie had ook liever een uitreiking gezien met alle poppenkast erbij."