Doorbraak

Arts Willemijn gaf verlamde Richard slaappil: 'Opeens begon hij te praten'

01 oktober 2020 09:51 Aangepast: 01 oktober 2020 12:45
Willemijn en Richard.

Arts Willemijn van Erp werkte mee aan het onderzoek naar de verlamde Richard, die weer kon praten en bewegen door een bijzondere behandeling. "Ik zat op de fiets en werd toen gebeld. Het was Richard!" vertelt Van Erp.

De 37-jarige Richard kreeg acht jaar geleden ernstig zuurstofgebrek toen hij zich verslikte in een stukje vlees. Als gevolg daarvan kon hij niet meer praten, bewegen en zelfstandig eten. Ook familie herkende hij niet meer. Hij belandde met de zeer zeldzame diagnose akinetisch mutisme in het verpleeghuis.

Bekijk hier de wonderlijke beelden:

Coma

Van Erp is specialist ouderengeneeskunde en is de behandelend arts van Richard in het Haagse verpleeghuis. "Hij heeft de zeer zeldzame diagnose akinetisch mutisme. Hij kijkt je aan, kan een opdrachtje uitvoeren zoals een hand geven, maar door zijn hersenschade slaagt hij er niet in om een gesprek te beginnen."

Van Erp en haar collega's lazen in wetenschappelijke literatuur over mensen met dezelfde aandoening die, nadat ze het slaapmiddel Zolpidem kregen toegediend, verbeterden.

"We besloten hem de pil toe te dienen. Maar toen hij de pil had gekregen werd ik weggeroepen. Ik zat op de fiets en werd gebeld. Eén van mijn collega's zei dat iemand me wilde spreken. Het was Richard! Een enorm bijzondere ervaring."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verlamde Richard (37) kan door slaapmiddel weer even praten en bewegen

Vader opbellen

Richard kreeg Zolpidem elke dag toegediend. "Na het innemen van de slaappil begon hij vrolijk te praten, wilde zijn vader opbellen en bleek zijn broers weer te herkennen. Met enige hulp kon hij zelfs weer uit zijn rolstoel opstaan en stukjes lopen. Het was echt fantastisch. Hij kon frietjes eten in plaats van sondevoeding."

Het zorgde voor blijdschap bij Van Erp en haar collega's, maar ook voor bezorgdheid. "Het kan dat hij zich gaat realiseren dat zijn leven verwoest is. Maar dit besef van een verwoest leven is bij hem nooit gekomen. Daarvoor was er toch te veel hersenschade. Voor familie is het heel fijn dat ze weer met hem kunnen praten."

Kortere werking

Probleem is echter dat Richard went aan het slaapmiddel, waardoor de werking telkens korter wordt. Toch krijgt hij het nog met regelmaat en geeft de ontdekking een hoopgevend aanknopingspunt voor nader onderzoek. "Aan iets wat er niet meer is, kun je niets meer doen, maar aan iets wat je kunt remmen wel", aldus Van Erp.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore