Ga naar de inhoud
Onderzoek naar doodsoorzaken

CBS: tijdens eerste golf ruim 10.000 coronadoden in Nederland

Verzorging van een coronapatiënt in het Amphia Ziekenhuis in Breda Beeld © ANP

Tijdens de eerste coronagolf zijn er in Nederland ruim 10.000 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus. Dat meldt het CBS op basis van doodsoorzaakverklaringen. Het RIVM meldde in diezelfde periode 6.115 coronadoden.

In de eerste zes maanden van dit jaar overleden er in Nederland ruim 86.000 mensen. Dat zijn er bijna 9.000 meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Die hogere sterfte valt samen met de corona-epidemie in Nederland", schrijft het bureau.

Doodsoorzaakverklaringen

Bij het CBS is 97,5 procent van alle doodsoorzaakverklaringen inmiddels geanalyseerd. Een arts vult zo'n verklaring in als iemand overlijdt. Op basis van die verklaringen heeft het statistiekbureau vastgesteld waar Nederlanders in de eerste helft van dit jaar aan zijn overleden.

Ic-artsen
Lees ook:
Ic-artsen klaar voor tweede golf: dit gaan ze dit keer anders doen

In de eerste zes maanden van dit jaar stierven 7.797 mensen zeker aan de gevolgen van het coronavirus. Bij 2.270 anderen was de doodsoorzaak vermoedelijk Covid-19. In totaal overleden 10.067 Nederlanders in die periode aan de gevolgen van het coronavirus.

Verschil met RIVM

Dat zijn er fors meer dan de 6.115 overledenen die het RIVM rapporteerde. Volgens het CBS komt dat onder andere omdat artsen op basis van het klinische beeld Covid-19 als doodsoorzaak hebben doorgegeven, terwijl deze patiënten niet werden getest op het virus.

Die sterfgevallen neemt het RIVM daarom niet mee in de telling van het aantal coronadoden. Eerder bleek ook al dat het dodental daardoor hoger was dan de cijfers van het RIVM suggereerden. 

Langdurige zorg

Verder blijkt dat zo'n 60 procent van alle coronadoden langdurige zorg heeft gekregen. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.

'Als
Lees ook:
'Als we niks doen, krijgen we het zwarte scenario'

Meer mannen dan vrouwen

Uit het onderzoek blijkt ook dat er meer mannen (53 procent) dan vrouwen (47 procent) zijn overleden aan corona. Onder 75- tot 80-jarigen stierven bijna twee keer zo veel mannen als vrouwen aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van overleden mannen bij wie corona was vastgesteld was 79,7 jaar. Bij vrouwen was dit 83,8 jaar.

Andere doodsoorzaken

In de eerste zes maanden van dit jaar overleden bijna 24.000 Nederlanders aan kanker, 19.000 mensen aan hart- en vaatziekten en ruim 10.500 aan psychische stoornissen of ziekte van het zenuwstelsel, waaronder dementie.

Deze sterftecijfers zijn vergelijkbaar met eerdere jaren. Ook het aantal mensen dat door ongevallen, moord of doodslag om het leven is gekomen is vergelijkbaar met eerdere jaren.

Marjoke (82) blijft thuis om corona: 'Mijn wereld is klein'

01:51
Uit angst om besmet te worden of anderen te besmetten, zijn ouderen nog steeds terughoudend om de deur uit te gaan. Marjoke Verschoor (82) houdt zich streng aan de coronaregels en blijft vooral veel binnen, maar vindt zichzelf bepaald niet zielig.