Vannacht aan de grond

Apache-heli van Defensie maakt 'voorzorgslanding' in weiland bij Elburg

01 oktober 2020 01:44 Aangepast: 01 oktober 2020 01:48
De apache blijft vannacht in het weiland staan. Beeld © Defensie / Twitter

Een Apache-helikopter van Defensie is gisteravond geland in een weiland in de buurt van Elburg. Volgens de luchtmacht is de helikopter daar 'uit voorzorg' geland.

Het toestel blijft vannacht in het weiland staan. Het is nog niet duidelijk waarom de helikopter een voorzorgslanding maakte.

Ontwerpfout

Vijf jaar geleden kwamen er in Mali twee Nederlandse militairen om het leven door de crash van een Apache-helikopter. Dat ongeluk gebeurde door een ontwerpfout.

Nederland heeft 28 apache-helikopters. Vorig jaar hield Defensie alle toestellen tijdelijk aan de grond omdat een probleem aan de staartrotor werd ontdekt tijdens onderhoudswerkzaamheden.

Het toestel dat in het weiland landde was op dat moment bezig met een oefening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Peperdure F-35 kan niet tegen onweer. De oplossing? Omvliegen'

De Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht, die verantwoordelijk is voor de heli's, voert die oefeningen vaak in de avonduren uit als de zon ondergaat. De vliegers gebruiken in het donker nachtzichtapparatuur.

Later vandaag geeft Defensie meer informatie over de toedracht van het incident.

Wéér ongeluk bij oefening legerheli: 'Geprobeerd er van te leren'

Tijdens oefeningen vliegen de helikopters van Defensie soms tegen hoogspanningskabels. Daardoor zaten drie jaar geleden vele duizenden inwoners van Culemborg zonder stroom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore