Ga naar de inhoud
Opstootje

Boze passagiers willen geen mondkapje op boten naar Waddeneilanden

Vrijwel lege stranden op Ameland Beeld © ANP

Een passagier die boos wordt omdat hij geen mondkapje wil dragen op de boot naar Ameland. Daarvan gaat een video rond, en volgens rederijen is het niet de enige boze passagier de afgelopen tijd. "Het wordt erger."

Dat zeggen directeuren van de rederijen tegen Dagblad van het Noorden. Volgens de directeuren bieden passagiers op veerboten steeds meer weerstand tegen de coronamaatregelen. 

Fysiek contact

Terwijl die maatregelen ook op de Waddeneilanden nodig zijn. Afgelopen weekend werd op Ameland voor het eerst een besmetting geconstateerd. Op Texel werden deze week 9 nieuwe besmettingen gemeld, op Vlieland 2 en op Terschelling 2. Schiermonnikoog is op dit moment de enige gemeente in Nederland die nog coronavrij is. 

Op onderstaande video is te zien dat een passagier geen mondkapje draagt. Daarom wil personeel de man tegenhouden als hij de boot op wil gaan, maar hij wil doorlopen en dus moeten medewerkers fysiek contact maken om hem tegen te houden.

 

Dit is absoluut niet de bedoeling, zegt Ger van Langen, directeur van Wagenborg Passagiersdiensten, tegen Dagblad van het Noorden.

"Maar we zitten in een spagaat. Wij hebben de regels niet bedacht, maar moeten ze wel handhaven. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om zich eraan te houden." Dat passagiers weerstand bieden, gebeurt steeds vaker, legt Van Langen uit. "We merken dat de weerstand groter wordt.’’

Mondkapjesplicht

Er zijn zelfs rederijen die beveiligers inzetten om te helpen bij het handhaven van de regels en zo nu en dan reist politie mee op de boot, onderweg naar hun eigen werk. Dat wil niet zeggen dat daarmee alle problemen zijn opgelost. Volgens Paul Melles, directeur van rederij Doeksen, blijft de weerstand tegen mondkapjes bestaan. "Niet elke passagier is het eens met de mondkapjesplicht."

Nog
Lees ook:
Nog maar één gemeente volledig coronavrij, bekijk de cijfers in jouw gemeente

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.