Ga naar de inhoud
Veel leerlingen thuis

Kinderarts en OMT-lid: gebruik mondkapjes op school

Beeld © AFP

Middelbare scholieren zouden op school buiten de lessen om mondkapjes moeten dragen. Kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT), wil deze maatregel graag ter discussie brengen in het OMT.

Voor middelbare scholieren geldt ook: bij klachten blijf je thuis en laat je testen. Volgens de VO-raad zijn er nu tienduizenden leerlingen meer dan normaal die zich ziek melden, omdat ze in quarantaine zitten of in afwachting zijn van een coronatest of de uitslag daarvan. Hierdoor missen ze onderwijs. 

Dupe van capaciteitsprobleem

"Hoeveel leerlingen er precies ziek zijn, weten we niet, maar het zijn er nu veel meer dan normaal", zegt de VO-raad. Volgens de belangenvereniging is het logisch dat het aantal hoger ligt, omdat scholieren ook thuis moeten blijven als ze in quarantaine moeten vanwege bijvoorbeeld een ziek familielid of omdat ze zelf verkouden zijn. 

Illy zegt dat zij niet de grootste besmettingsbron vormen als het gaat om Covid-19. "De meeste scholieren die momenteel thuis zitten, hebben niet eens corona", zegt Illy. "Maar zij zijn wel de dupe van het capaciteitsprobleem met het testen." 

Mondkapjes: zo houden ze corona tegen

01:28
Ze waren van meet af aan omstreden, maar toch lijkt het erop dat mondkapjes bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus.

Docenten krijgen inmiddels voorrang als ze zich willen laten testen op corona. Scholieren niet. Met als gevolg dat het soms wel een week duurt voordat ze de uitslag hebben en weer naar school kunnen gaan. "En dat ze daardoor geen onderwijs kunnen volgen, vind ik een punt van zorg."

Aanvullende maatregelen op scholen

Illy pleit daarom voor aanvullende maatregelen op scholen. "Ventilatie speelt een rol, maar ook regels over social distancing." Nu geldt op scholen dat leerlingen onderling geen afstand tot elkaar hoeven te houden. Er moet volgens Illy meer bewustwording komen. "Scholieren zouden zich moeten realiseren dat ze op school niet zomaar allemaal aan elkaar moeten gaan zitten, maar dat het normaal moet worden om toch enige afstand van elkaar te houden." 

Een andere maatregel die Illy graag wil inbrengen in de volgende OMT-vergadering is het dragen van mondmaskers buiten de lessen. "In de klas zelf is het makkelijker om afstand van elkaar te houden. Daarbuiten is het vaak een stuk lastiger. Daar zou je bijvoorbeeld mondmaskers kunnen dragen."

Meerderheid
Mondkapjes in binnenruimes
Meerderheid Kamer wil in hele land mondkapjes in publieke binnenruimte

Deze maatregelen zouden niet alleen helpen om het coronavirus buiten de deur te houden, maar ook reguliere verkoudheidsvirussen. Zonder klachten hoeven scholieren zich niet te laten testen en is de kans op het missen van onderwijs kleiner. 

Protocol

Volgens de VO-raad staat in het huidige protocol dat mondkapjes op scholen niet nodig zijn in de lokalen of bij verplaatsingen. Het moet niet, maar als een school het toch wil doorvoeren, dan mag het wel. 

Sommige scholen bieden zieke leerlingen de mogelijkheid vanuit huis onderwijs te volgen door bijvoorbeeld het online streamen van lessen, of door middel van een 'buddy-systeem' waarbij leerlingen hun zieke 'buddy' laten weten wat er moet gebeuren voor een leervak. 

Waarom
Lange wachttijden
Waarom is het dragen van mondkapjes nog niet verplicht?