Corona-update, stel je vraag

Mag je met meer huishoudens in één vakantiehuisje verblijven?

02 oktober 2020 16:52

De herfstvakantie komt eraan, en veel meer Nederlanders boeken een vakantiehuisje in Nederland, merken vakantieparken Landal GreenParks en Center Parcs op. Maar mag je dat eigenlijk doen met meerdere huishoudens? En hoe zit dat over de grens?

Dat vragen lezers Anneke en Thamara zich af en die vraag beantwoorden we in de 159ste corona-update. 

Landal GreenParks en Center Parcs verhuren in meerdere landen huisjes. In al die landen zie je dat de parken komende herfst hoofdzakelijk gasten uit eigen land trekken, vertelt een woordvoerder van Landal GreenParks.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Behoefte aan uitjes in herfstvakantie groot: 'Veel meer boekingen dan anders'

Meerdere huishoudens

Dat kunnen ook mensen uit meerdere huishoudens zijn. Want de parken volgen de richtlijnen van de overheid, vertellen de woordvoerders van de vakantieparken. 

Die richtlijn luidt op dit moment: mensen uit verschillende huishoudens mogen gebruikmaken van een vakantiehuisje in Nederland.

Achter de voordeur

Wel geldt het dringende advies om het vakantiehuisje te delen met maximaal drie personen die niet uit het eigen huishouden komen. Uitgezonderd zijn kinderen tot en met 12 jaar. En mensen moeten 1,5 meter afstand houden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode, oranje en groene kleurcodes, wat betekenen de reisadviezen voor jou?

Daarop wordt niet gecontroleerd, vertelt een woordvoerster van Landal GreenParks. "Dat laten we over aan de verantwoordelijkheid van gasten zelf. Want het is achter de voordeur, dus dat is voor ons moeilijk te controleren."

Ter plekke

Eenmaal aangekomen bij je accommodatie kun je ook gewoon gebruik maken van alle faciliteiten, binnen de regels die in het vakantiepark gelden. Zo mogen binnen- en buitenzwembaden open, maar bepalen vakantieverblijven zelf op welke manier dat gebeurt. Cafés en restaurants moeten zich aan de horeca-regels houden.

In principe bepaalt elke camping, elk vakantiepark en elk hotel zelf hoe de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de praktijk worden gebracht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nét geen vakantie voor Monique in Spanje: 'Ik moest meteen huilen'

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je met meer mensen uit verschillende huishoudens een vakantiehuisje hebt geboekt in het buitenland. Kun je daar nog naartoe? 

Het antwoord op die vraag verschilt per land en per vakantiepark. Zo is er bij Center Parcs in Frankrijk geen maximaal aantal gasten per huisje, los van het maximale aantal waarvoor een huisje te reserveren is. 

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Maar in België zijn er wel weer beperkingen. Daar mogen maximaal 10 personen op hetzelfde moment in de accomodatie zijn. 

En in Duitsland verschilt het weer per park. Zo zijn in Park Eifel op dit moment maximaal 10 personen of maximaal 2 huishoudens toegestaan, terwijl in Park Allgäu maximaal 20 personen per huisje welkom zijn, ongeacht het aantal huishoudens. Daar verwacht Center Parcs binnenkort wel aanpassingen in. 

Verzekering

Het is hoe dan ook raadzaam om even het reisadvies te checken van het land waar je naartoe wilt. Zo kan een land of gebied code rood hebben - advies om niet te reizen - of code oranje: alleen noodzakelijke reizen. En in beide gevallen ben je niet verzekerd voor schade die te maken heeft met corona. 

All-inclusive op vakantie in Nederland

Luier jij normaal gesproken elke zomer in een all-inclusive resort in Egypte of Turkije, maar moet je het dit jaar vanwege de coronacrisis dichter bij huis zoeken? Ook in Nederland zijn all-inclusive vakantieoorden waar je helemaal zen kunt worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore