Coronacrisis

Verpleegkundigen: regionale verschillen mondkapjes verpleeghuizen zijn verwarrend

29 september 2020 16:10 Aangepast: 29 september 2020 17:07
Beeld © ANP

De beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen begrijpt er niets van dat alleen in verpleeghuizen in drie veiligheidsregio’s preventief medische mondkapjes gedragen moeten worden. "Het is erg verwarrend dat het kabinet nu met per regio verschillende maatregelen komt. Er moet meer gebeuren, in de verpleeghuizen én daarbuiten", zegt Conny van Velden, bestuurslid van V&VN.

Op dit moment geldt alleen een mondkapjesplicht voor verpleeghuizen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Wijkverpleging

"De maatregelen die je nu neemt in de verpleeghuizen, zou je ook moeten overwegen voor de wijkverpleging, de GGZ en de VGZ. Daar moet je niet nog een week mee wachten, anders blijf je achter de feiten aan lopen."

Volgens Van Velden is de situatie in die sectoren net zo urgent als in de verpleeghuizen. "Waarom zou je in een verpleeghuis wél een mondkapje moeten dragen en een paar deuren verderop in de wijkverpleging niet? Er zijn veel meer kwetsbare ouderen die thuis wonen dan in een verpleeghuis."

Seinen op rood

Van Velden sluit zich aan bij het pleidooi van het Outbreak Management Team. OMT-lid en hoogleraar Ouderenzorg Cees Hertogh zei dat in alle verpleeghuizen mondkapjes moeten worden gedragen. "De situatie is zo zorgelijk dat we landelijke maatregelen voor verpleeghuizen moeten nemen. In ons advies stond dat het twee weken geleden al had moeten worden ingevoerd", zei Hertogh.

Van Velden: "Steeds meer seinen springen op rood en dus moeten er in de aanpak ook echt een paar tandjes bij. Anders krijgen we het virus niet beteugeld."

Het zorgpersoneel in verzorgingshuizen heeft wel degelijk de mogelijkheid om neusmondmaskers preventief te dragen, zegt de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso). "Er is ruimte deze mondmaskers preventief in te zetten, wat in veel verpleeghuizen ook al gebeurt op basis van ons advies", meldt de organisatie in een verklaring.

Zo stoppen mondkapjes corona:

Mondkapjes, ook als ze zelfgemaakt zijn, kunnen het coronavirus tegenhouden. Hoe dat werkt leggen we uit in deze video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore