3D-model getoond

Jos B. heeft geen verklaring voor DNA-sporen in onderbroek Nicky Verstappen

29 september 2020 14:50 Aangepast: 29 september 2020 15:23
De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Jos B. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie zegt op dag 2 van de rechtszaak tegen Jos B. dat er meerdere sporen van de verdachte op de onderbroek van Nicky Verstappen zijn gevonden. In de rechtszaal werd een 3D-model van het ondergoed getoond, en daarop was te zien dat er vooral DNA zat op de tailleband en rond het kruis aan de binnenzijde.

Jos B. wil vandaag geen antwoord meer geven op vragen van de rechtbank in Maastricht in de zaak over het gedode jongetje. De 57-jarige B. wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en het doden van de 11-jarige Nicky op de Brunssummerheide in 1998.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jos B. verklaart: 'Nicky Verstappen was al overleden toen ik hem vond'

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak begon gisteren. B. doorbrak toen na lange tijd het stilzwijgen over de zaak met een vooraf opgenomen verklaring waarin hij zei dat hij het lichaam van Nicky had gevonden op de heide.

Hij had de jongen aangeraakt - vertelde hij - om de ademhaling te controleren, maar Nicky was al dood. 

De rechtbank stelde meerdere malen de vraag: hoe verklaart Jos B. dat zijn DNA ook op de onderbroek van Nicky Verstappen is aangetroffen? Jos B. wil er weinig over kwijt: "Ik zou het niet weten. Maar ik heb wel kleding gecorrigeerd."

De officier van justitie zei dat er vooral sporen op de onderbroek zaten, en in mindere mate op andere plekken. Het gaat volgens het OM vooral om speeksel.

In de rechtbank ging het vandaag ook over het grote DNA-verwantschapsonderzoek. B. had daar niet aan meegewerkt. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match.

Vragen rechter

"Waarom werkte u hier niet aan mee? Waarom gaf u geen gehoor aan de oproep?", vroeg de rechter aan B. "Ik ga ook vandaag geen antwoord geven op vragen. Ik onthoud me van elk commentaar", zei de Limburger.

Beluister de verklaring van verdachte Jos B. in zaak-Nicky Verstappen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore