Bestrijding corona

Mondkapje? Niet verplicht in supermarkt en HEMA, wel bij Bijenkorf

29 september 2020 12:02 Aangepast: 29 september 2020 14:49
Beeld © ANP

De Nederlandse supermarkten en HEMA laten klanten die geen mondkapje dragen de komende tijd gewoon binnen. Ook warenhuisketen Blokker laat klanten toe zonder mondkapje. De Bijenkorf verplicht klanten in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam wél om mondkapjes te dragen.

Het Rijksmuseum in Amsterdam gaat vanaf morgen ook mondkapjes verplichten voor alle bezoekers vanaf 13 jaar. Ondertussen werken de vier veiligheidsregio's nog aan de precieze invulling over het dragen van mondkapjes in alle publiek toegankelijke binnenruimtes.

Jumbo en Albert Heijn

Ketens als Jumbo en Albert Heijn ondersteunen het advies van het kabinet en een aantal burgemeesters om in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen in de winkel, maar laten de keus aan klanten of zij dit daadwerkelijk doen.

Ook HEMA gaat klanten die geen mondkapje dragen niet weigeren. Volgens de winkelketen is het niet aan winkeliers om dergelijke maatregelen af te dwingen. Het zal klanten in de grote steden wel aanraden om winkels alleen met een mondkapje te betreden. In die vestigingen wordt het voor HEMA-personeel wel verplicht om een maskertje te dragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte verdedigt mondkapjesbesluit: 'We moeten alles proberen'

Dringend advies

Het kabinet kwam gisteren met het dringende advies in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen tijdens het boodschappen doen. Daarbij werd aan winkels de mogelijkheid geboden klanten die geen mondkapje dragen te weigeren.

Het Rijksmuseum in Amsterdam gaat vanaf morgen mondkapjes wél  verplichten voor alle bezoekers vanaf 13 jaar. "Veiligheid staat voorop", zegt een woordvoerster van het museum. De instelling gaat ervan uit dat de mensen de kapjes zelf meebrengen. De eerste dagen zal er wel naar een oplossing worden gezocht voor de mensen die er onverhoopt geen bij zich hebben.

Publieke ruimtes

Ondertussen werken de vier veiligheidsregio's die het dringende advies geven een mondkapje te dragen in alle publiek toegankelijke binnenruimtes, nog aan de precieze invulling ervan. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam maakte gisteravond bekend dat zij samen met de regio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost nog een stap verder gaat dan het advies van het kabinet om mondkapjes te dragen in winkels in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

Halsema wil dat het dragen ervan een gewoonte wordt in alle publieke ruimtes, zoals horeca, musea, bibliotheken en overheidsgebouwen. "Wij verzoeken instellingen, horeca en detailhandel een draagplicht op te nemen in hun deurbeleid", zei de burgemeester. Daarnaast adviseren de veiligheidsregio's ook in alle contactberoepen een mondkapje te dragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de nieuwe maatregelen die het kabinet bekend heeft gemaakt

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore