Aanpak coronacrisis

Lid OMT: 'Aanpak van corona in verpleeghuizen door kabinet is te mager'

29 september 2020 10:09 Aangepast: 29 september 2020 11:09
Archieffoto Beeld © ANP

De bestrijding van het kabinet van corona in verpleeghuizen is veel te mager. Dat zegt hoogleraar Ouderenzorg en Outbreak Management Team-lid Cees Hertogh. "De situatie is zo zorgelijk dat we landelijke maatregelen voor verpleeghuizen moeten nemen. In ons advies stond dat het twee weken geleden al had moeten worden ingevoerd."

Op dit moment geldt er alleen een mondskapjesplicht voor verpleeghuizen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. "Ik ben er totaal niet tevreden over", zegt Hertogh.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst in verpleeghuizen voor wat komen gaat: 'De druk is voelbaar aanwezig'

Regiomaatregelen lost niets op

"Op dit moment is de situatie in het hele land al zodanig dat je verspreid over het land maatregelen moet nemen. Je lost niks op met regionale maatregelen of op tehuisniveau: nu is dat al nodig voor het hele land."

Het virus kan op verschillende manieren verpleeghuizen binnenkomen. Om dat te voorkomen adviseren het OMT - en Hertogh dus- het kabinet om specifieke maatregelen te nemen.

Grover inzetten

"Mensen die in een verpleeghuis werken moet allemaal een mondmasker dragen. Nieuwe bewoners of bewoners die terugkomen uit het ziekenhuis moeten worden getest. Ook moeten ze eerst in quarantaine. En bezoekers moeten verplicht mondkapjes dragen. Ook het personeel moet vaak worden getest", zegt Hertogh tegen RTL Nieuws.

"Ik begrijp niet waarom je voor deze sector, die zo hard is geraakt, niet grover inzet. Je kunt altijd nog terugschakelen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore