Ga naar de inhoud
'Zo onaantrekkelijk mogelijk'

Sigaretten en shag voortaan in 'neutrale' groenbruine pakjes

Voorbeelden van generieke verpakking (ook wel plain packaging genoemd). Beeld © ANP

Sigaretten en shag worden vanaf komende donderdag verkocht in een neutrale verpakking. De pakjes hebben een groenbruine kleur met als doel onaantrekkelijk te zijn en zo roken te ontmoedigen.

Op het pakje staan ook de gebruikelijke afschrikwekkende foto's en waarschuwende teksten. Verder staat er alleen nog de naam van de fabrikant en informatie over de soort sigaret in een standaard lettertype. Zo is de rookwaar geen reclameproduct meer, stelt het ministerie van Volksgezondheid.

Voorraad uitverkopen

Winkeliers mogen nog wel hun oude voorraad uitverkopen, maar alle nieuw geleverde sigaretten en shag moeten voorzien zijn van de groenbruine verpakking.

Ook
Lees ook:
Ook België kiest voor neutrale pakjes sigaretten

De invoering van deze neutrale verpakkingen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Dat heeft als doel dat volwassenen minder gaan roken en kinderen die nu worden geboren er niet mee beginnen.

'Roken zo onaantrekkelijk mogelijk maken'

"In Nederland beginnen nog dagelijks 75 jongeren onder de 18 met roken. Kennelijk is er iets dat zij aantrekkelijk vinden aan roken ondanks alle gezondheidsrisico’s en waarschuwingen. Daarom blijf ik er alles aan doen om roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Roken: slecht voor de gezondheid, goed voor de staatskas?

03:26
Wat zijn de kosten en baten van roken? Een berekening.