Coronamaatregelen

Advies Amerikaanse toparts aan Van Dissel: 'Mondkapje belangrijk'

29 september 2020 04:46 Aangepast: 29 september 2020 04:51
Anthony Fauci. Beeld © ANP

De prominente Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci heeft andere opvattingen over het nut van mondkapjes dan zijn Nederlandse collega Jaap van Dissel, directeur van het RIVM. Volgens de belangrijkste adviseur van president Trump is het middel wel degelijk effectief.

Nieuwsuur vroeg Fauci gisteren wat zijn advies zou zijn aan Van Dissel, die niet gelooft dat mondkapjes effectief zijn tegen de verspreiding van het coronavirus. "Ik zou hem vragen de snelgroeiende hoeveelheid data te bestuderen over het belang en de effectiviteit van mondkapjes", zei de Amerikaanse gezondheidsadviseur.

'Krachtige aanmoediging'

Volgens Fauci gaat het de verkeerde kant op met de cijfers in Nederland. Een "krachtige aanmoediging" van de autoriteiten om overal een mondmasker te dragen is volgens hem op zijn plaats.

Volgens de vooraanstaande deskundige op het gebied van virusziekten is het dragen van mondmaskers "belangrijk", naast het mijden van drukke plaatsen, afstand houden en zo vaak mogelijk handen wassen.

Het interview met Fauci kwam op de dag dat het kabinet voor het eerst adviseert om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondkapjes te dragen. Van Dissel heeft herhaaldelijk gezegd dat het RIVM op basis van wetenschappelijke gegevens geen bewijs ziet om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen.

Zorgen VS

Fauci sprak zijn zorgen uit over de VS, waar al meer dan 200.000 mensen zijn overleden als gevolg van het virus. Hij verwacht een toename van de besmettingen nu het kouder wordt en mensen mensen vaker binnen zijn.

De immunoloog verwacht verder dat er eind dit jaar een vaccin is. Dat zou in het eerste kwartaal van 2020 aan zorgpersoneel en ouderen kunnen worden toegediend. Het gaat volgens hem tot het tweede of derde kwartaal duren tot de hele Amerikaanse bevolking kan zijn gevaccineerd.

Mondkapjes: zo stoppen ze corona

Of je nou praat, niest, lacht of hoest: er vliegen kleine spuugdeeltjes door de lucht met daarin mogelijk het coronavirus. Mondkapjes helpen tegen de verspreiding van het virus, maar hoe doen ze dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore