Coronamaatregelen

Grote steden roepen op: draag mondkapje in winkels en publieke ruimtes

28 september 2020 23:30 Aangepast: 29 september 2020 08:19
Beeld © ANP

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven adviseren mensen om een mondkapje te dragen in winkels en publieke binnenruimtes. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Halsema namens de vier burgemeesters tijdens een persbijeenkomst op het Amsterdamse stadhuis.

De regio's gaan daarmee een stap verder dan het kabinet, dat oproept om in winkels een mondkapje te dragen. Volgens Halsema is de extra stap nodig vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in de stad. Het advies geldt ook voor horecazaken, musea, bibliotheken en overheidsgebouwen.

Vanzelfsprekend

"We willen dat het in onze stad en regio vanzelfsprekend wordt dat je in een binnenruimte een mondkapje draagt", zei Halsema. Een mondkapjesplicht is volgens haar lastig te regelen, daarom blijft het bij een advies. De nieuwe maatregelen moeten leiden tot een daling van 40 procent van het aantal besmettingen over drie weken. Als dat niet lukt, dan zijn zwaardere maatregelen nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iedereen gaat de nieuwe, stevige coronaregels merken: 'We moeten nu wel'

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag sluit zich aan bij de oproep van Halsema om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. Bij Omroep West zei hij dat de situatie ernstig is. Op een vraag van een verslaggever of het advies niet te vrijblijvend is, antwoordde hij: "Er is weinig vrijblijvend. Want als we er als Nederland niet in slagen om er over drie weken beter voor te staan, dan worden de maatregelen nog strenger."

Eindhoven

Hoewel Eindhoven in de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge niet werd genoemd als stad waar extra maatregelen nodig zijn, besloot ook de Eindhovense burgemeester John Jorritsma zich bij de oproep van de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aan te sluiten.

In een reactie zegt hij: "Ik ben van mening dat het dragen van mondneuskapjes op plekken waar veel mensen bij elkaar (moeten) komen, zoals supermarkten, bouwmarkten en tuincentra, van nut is. Niet vanwege medische redenen maar vanwege de signaalwaarde die ervan uitgaat."

Rutte: 'We dreigen achter het virus aan te gaan lopen'

Er zijn nu maatregelen nodig om de opmars van het coronavirus te stoppen, zei premier Rutte op een persconferentie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore