'Niet betrokken bij Nicky's dood'

Jos B. geeft verklaring over Nicky Verstappen, maar veel vragen onbeantwoord

28 september 2020 22:48 Aangepast: 29 september 2020 11:43
Jos B. in de rechtszaal Beeld © ANP

Een vooraf opgenomen verklaring op video met zijn kant van het verhaal, is vrijwel het enige wat verdachte Jos B. vandaag van zich liet horen. In de video zegt hij dat Nicky Verstappen al overleden was toen hij hem vond. Daarna hield B. zijn mond dicht. "Ik beroep me op mijn zwijgrecht", klonk het meermaals.

Sinds zijn aanhouding twee jaar geleden, houdt verdachte Jos B. op advies van zijn advocaat, zijn kaken stijf op elkaar. Vandaag was de eerste dag van het proces. De zitting begon met een in zijn cel opgenomen video. Daarin verklaart B., regelmatig duidelijk geëmotioneerd, dat Nicky al was overleden toen hij het jongetje bij toeval vond op de hei en dat hij gezocht heeft naar ademhaling en een hartslag.

Op aanraden van advocaat gezwegen

De rechters wilden weten waarom B. niet eerder heeft verklaard. B. gaf aan dat dit op aanraden van zijn advocaat was. Bovendien zei hij: "Mij is duidelijk geworden bij mijn arrestatie, dat ik eigenlijk al veroordeeld was zonder een woord gezegd te hebben."

Angst is volgens de verdachte ook de reden dat hij tijdens een verhoor in 2001 niet heeft verteld dat hij bij het lichaam is geweest. "Ik heb een verleden. De politie heeft me ooit verteld: 'we gaan jou weer vinden als er wat gebeurt op dit gebied'."

Waarschuwing advocaat

B. beantwoordde niet alle vragen. Advocaat Gerald Roethof waarschuwde zijn cliënt dat hij niet zaken moet invullen als hij iets niet zeker weet. B. lijkt zich daarvan bewust. "Hoe graag ik ook zou willen helpen, ieder klein dingetje wat ik nu zeg gaat me aangerekend worden."

De familie van Nicky Verstappen was aanwezig in de rechtszaal. Zij lieten weten de verklaring van B. 'volstrekt ongeloofwaardig' te vinden. 

Zwijgrecht

Na een overleg met zijn advocaat Roethof beriep B. zich in de middag voortdurend op zijn zwijgrecht. "Ik ga geen vragen meer beantwoorden", zei B. op vragen van de rechters, die citeerden uit het onderzoek naar de vermissing, de zoektocht naar Nicky en de mogelijke doodsoorzaak.

Kan Jos B. zich herinneren dat hij iemand tegenkwam tijdens zijn fietstocht? Hoe kan het dat de neef van Nicky's vader het lichaam pas ontdekte toen hij er vlak bij was, en Jos B. van meters afstand? En wat zag Jos B. dan precies vanaf meters afstand? Daar wilde B. niet op reageren. "Ik beroep me op mijn zwijgrecht."

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Zaak-Nicky Verstappen: dit moet je weten

Opmerkelijk detail in de rechtbank

"Jos B. was zeker in het begin van de zitting duidelijk op van de zenuwen", zegt verslaggever Jeroen Wetzels die de zaak al jaren volgt. "We hebben ook meerdere keren emotie bij hem gezien. Niet alleen in de videoverklaring, ook in de rechtszaal. Hij neemt vaak lange pauzes als hij vragen moet beantwoorden."

"Hij beroept zich vaak op zijn zwijgrecht. Maar probeerde vlak na zijn verklaring soms ook vragen te beantwoorden, waarbij hij daarna nuanceert dat hij zelf niet meer precies weet of dat zijn herinnering is of dat hij dat zelf heeft ingevuld." 

"We zagen verbazing bij de voorzitter van de rechtbank, toen Jos B. plotseling ongevraagd wél een detail oplepelde. Hij weet zich te herinneren dat hij op de ochtend dat hij Nicky zou hebben gevonden geen fietsverlichting had aangedaan. Een opmerkelijk detail, merkt de rechter op: 'Herinnert u zich dat nu ineens? U heeft een goed geheugen dan, meneer B., of niet?' Het is zo opvallend omdat B. veel andere details niet meer weet."

Geen verklaring DNA op onderbroek

Duidelijk is dat het Openbaar Ministerie een andere visie op de zaak heeft. Wetzels: "Volgens het OM is het DNA van Jos B. op de onderbroek, de pyjamabroek en het lichaam van Nicky Verstappen gekomen doordat B. de jongen ontvoerde, misbruikte en doodde.” 

"Het OM zal tijdens het requisitoir uitvoerig reageren op de verklaring van B. Mijn verwachting is dat de officier van justitie dan zal proberen een koevoet in zijn verklaring te zetten door te wijzen op onjuistheden of onmogelijkheden in die verklaring. Wat nu al opvalt: het verhaal van de verdachte maakt niet duidelijk hoe zijn DNA zowel op de buitenkant als op de binnenkant van de onderbroek van Nicky is beland."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore