Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Mogen kinderen met verkoudheidsklachten sporten en naar opa en oma?

Beeld © RTL Nieuws

Kinderen met verkoudheidsklachten mogen weer naar de basisschool en hoeven zich niet te laten testen. Maar betekent dat dan ook dat het verstandig is om ze naar de sportclub, opa en oma of de speeltuin te laten gaan? Dat vragen onder anderen Anna Marie en Christiaan zich af.

Eerder moesten kinderen vanaf zes jaar getest worden bij klachten, en dus ook thuisblijven in afwachting van de uitslag. Maar dat is sinds twee weken niet meer nodig. In de persconferentie zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat kinderen nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van het virus. Door hen niet te testen, wordt de drukte in de teststraten minder. 

Ik
Lees ook:
Ik woon in een code-oranjeprovincie, mag ik dan nog een dagje op stap in Nederland?

Waar de richtlijnen voor scholen duidelijk zijn, zijn die er niet voor andere activiteiten, zoals een bezoek aan de speeltuin, dierentuin of opa en oma. Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht is duidelijk over een bezoek aan grootouders. "Het is geen regel, dus ik kan het alleen op basis van eigen inzicht zeggen, maar je kunt het best uit de buurt blijven van kwetsbare mensen. Dus even met een snotneus op bezoek bij opa of oma is gewoon niet verstandig."

Escaperoom

Volgens NOC*NSF gelden voor sporten dezelfde regels als voor school. Een verkouden kind onder de 13 jaar mag dus gewoon op de training of bij een wedstrijd verschijnen. Bruijning ziet voor die groep ook geen reden om bij een snotneus thuis te blijven van een voetbaltraining. "Alles wat buiten is, is minder risicovol dan binnen. Dus maak je geen zorgen als je kind bijvoorbeeld naar een buitensportveld gaat, waar kinderen heen en weer rennen. Naar de speeltuin kan bijvoorbeeld ook prima." 

Volgens Bruijning kunnen ouders een afweging maken op basis van een ezelsbruggetje: "Ouders moeten eigenlijk de drie D's in hun achterhoofd houden: drukte, dichte ruimte en dicht bijeen. Dat zijn situaties waarin verspreiding kan plaatsvinden. Dus een escaperoom waar je met vier mensen twee uur lang in een dichte ruimte zit, is misschien niet zo'n goed idee. En als je kind ontzettend verkouden is, is het misschien beter om de judoles een weekje over te slaan."

Volgens Bruijning is de kans dat kinderen elkaar besmetten niet groot. "Op scholen zien we af en toe een besmetting, maar dat zijn vooral kinderen die door iemand in het gezin besmet zijn geraakt. Een enkele keer zien we dat een kind het krijgt van een ander kind of de leraar. Maar kinderen zijn maar zelden een besmettingsbron voor andere kinderen. Het is niet zo dat ze helemaal niet besmet kunnen worden, maar het gebeurt wel minder gemakkelijk en minder vaak."

Weinig testcapaciteit

"De regels voor scholen zijn ook niet aangepast omdat er een ander inzicht was, maar omdat er zo weinig testcapaciteit is. We kunnen moeilijk tegen alle kinderen zeggen: je kunt niet getest worden, dus blijf maar thuis. Ouders kunnen zelf een afweging maken. Daarbij kun je onthouden: intensief contact in een binnenruimte is wat risicovoller."

 

Wanneer blijven verkouden kinderen thuis?

Kinderen die jonger zijn dan 13 jaar, mogen als zij alleen verkoudheidsklachten hebben naar de kinderopvang of basisschool. Denk hierbij aan een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn. 

Bij de volgende situaties moeten kinderen wel thuisblijven: 

  • Het kind is een huisgenoot van iemand die corona heeft
  • Het kind heeft klachten die passen bij corona en heeft contact gehad met iemand die corona heeft
  • Bij koorts en/of benauwdheid en/of (meer dan incidenteel) hoesten. Alleen als het kind ernstig ziek is, kan hij of zij getest worden. Zo niet, dan blijft het kind thuis totdat de klachten 24 uur over zijn. 
  • Als een huisgenoot 13 jaar of ouder is, milde klachten heeft en koorts heeft en/of benauwd is. Pas als de uitslag van de test bekend, is mag het kind weer naar school. 

Bron: RIVM

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore