Hoesten naar agenten

337 coronamisdrijven en ruim 17.000 boetes sinds maart

28 september 2020 10:36 Aangepast: 28 september 2020 10:39
Mensen in het park worden gewaarschuwd dat ze een boete kunnen krijgen. Beeld © ANP

Er zijn sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland 17.200 boetes uitgedeeld als het gaat om het overtreden van de coronamaatregelen. Het overgrote deel hiervan werd uitgedeeld voor juli.

Begin juli meldde het Openbaar Ministerie 15.530 boetes voor het overtreden van de coronamaatregelen. Dat aantal staat nu dus op 17.200.

337 misdrijfzaken

In totaal werden 337 misdrijfzaken gemeld. Het OM: "Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus." Dat aantal lag begin juli op 294.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote regionale verschillen coronaboetes: Gelderland-Zuid opvallend streng

Sinds 16 maart is er 6872 keer verzet ingesteld tegen een boete. "De officier van justitie beoordeelt de zaken en brengt de zaak vervolgens voor de rechter of vernietigt de strafbeschikking", schrijft het OM.

28 september voor de rechter

De eerste vier zaken die aan de rechter worden voorgelegd op grond van de noodverordening komen 28 september op een zitting bij de rechtbank Utrecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coalitie wil dat coronaboete fors wordt verlaagd naar 99 euro

Een boete bedraagt 390 euro voor volwassenen. Bij jongeren die zich na een waarschuwing niet aan de noodverordening houden, wordt waar mogelijk gekozen voor een HALT-afdoening, een alternatieve straf.

HALT in plaats van boete

Als de jongere akkoord gaat met een HALT-afdoening en deze met goed resultaat afrondt, komt dit in de plaats van de geldboete van 95 euro.

Tot 13 september zijn er 875 jongeren doorverwezen naar HALT.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore