Strengere maatregelen?

Vanavond om 19.00 uur vervroegde persconferentie met Rutte en De Jonge

28 september 2020 10:22 Aangepast: 28 september 2020 16:06
Premier Mark Rutte, de gebarentolk en minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) komen vanavond om 19.00 met een persconferentie. Normaal gesproken zou die morgen pas zijn, maar het persmoment is vervroegd. Mogelijk worden er strengere maatregelen aangekondigd.

De persconferentie zal live te volgen zijn via deze site en op RTL 4.

Stijgende cijfers

De coronacijfers stijgen al weken in Nederland. Op dit moment zijn 14 van de 25 veiligheidsregio's aangemerkt als 'zorgelijk gebied'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse regio's bij grootste coronahaarden West-Europa

Nederland staat er ten opzichte van andere landen in West-Europa slecht voor als het gaat om de verspreiding van het coronavirus. De alarmerende cijfers van regio's in Nederland, België en Frankrijk staan in schril contrast met de cijfers in landen die in een vroegtijdig stadium strengere maatregelen nemen.

Catshuis

Gisteren is een deel van het kabinet samen met RIVM-directeur Jaap van Dissel bijeengekomen op het Catshuis voor een zogenoemde 'benen-op-tafel-sessie'. Wat daar precies wordt besproken, blijft geheim, maar alles wat te maken heeft met de coronacrisis komt daar op tafel.

De cijfers lopen de afgelopen tijd snel op. De aanvullende maatregelen die vorige week zijn genomen in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag lijken weinig invloed te hebben op de opmars van het virus.

Premier Rutte vertrekt bij het Catshuis met een opvallende trui: Breda Samen Sterk. Premier Rutte vertrekt bij het Catshuis met een opvallende trui: Breda Samen Sterk.

Roep om strengere maatregelen

Daarom klonk de afgelopen dagen steeds sterker de roep om extra maatregelen. Onder meer burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en Jorritsma van Eindhoven riepen het kabinet nadrukkelijk op snel met landelijke maatregelen te komen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Over deze coronamaatregelen wordt gesproken: groepsgrootte beperkt en kroegen nog eerder dicht

Mogelijk moeten mondkapjes ook een rol krijgen in nieuwe coronamaatregelen. Dat adviseert het Red team, een groep onafhankelijke deskundigen met verschillende expertises, aan het kabinet. Hun advies wordt gesteund door de voorzitters van verschillende veiligheidsregio's.

'Mondkapjes dempen de verspreiding'

Het Red team spreekt zich niet uit op welke manier mondkapjes zouden moeten worden ingezet om het virus in te dammen. Wel wijzen ze naar onze buurlanden, waar mondkapjes in winkels en horeca wel verplicht zijn. Ze noemen met name de openbare ruimte waar afstand houden niet mogelijk is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies: mondkapjes zijn nodig om corona in te dammen

"Mondneusmaskers dempen de verspreiding en hebben een belangrijke signaalfunctie: eigenschappen die er nu toe doen", schrijven ze onder meer. Tot nu toe zegt het RIVM over het gebruik van mondkapjes, dat er te weinig bewijs is dat ze zouden helpen in de strijd tegen corona.

Ook OMT en burgemeesters komen bijeen

Het kabinet heeft tot nu toe steeds volgehouden het virus vooral regionaal te willen bestrijden. Het OMT komt vandaag weer bijeen om het kabinet te adviseren over extra maatregelen. Daarbij kijken ze vooral naar de brandhaarden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Maar ook op landelijke maatregelen zullen ze ingaan, is de verwachting.

Ook is er vanmiddag om 16.00 uur een veiligheidsberaad met de burgemeesters. Dat zou eigenlijk vanavond pas plaatsvinden, maar is vervroegd. Ook met de burgemeesters zal gesproken worden over te nemen maatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Volg hier ons liveblog:

Burgemeester Aboutaleb wil bredere mondkapjesplicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore