'Hartslag geluisterd'

Jos B. verklaart: 'Nicky Verstappen was al overleden toen ik hem vond'

28 september 2020 09:57 Aangepast: 28 september 2020 15:41
Jos B. en Nicky Verstappen. Beeld © Politie

Jos B. zegt dat de 11-jarige Nicky Verstappen al overleden was toen hij het jongetje vond op de Brunssummerheide. In een videoverklaring zei B. dat hij tijdens een fietstochtje in de ochtend wat zag liggen, dichterbij ging kijken en toen Nicky zag liggen. "Ik heb gezocht naar ademhaling, gevoeld of er hartslag was. Ik heb hem aangeraakt, ook de kleding. Hij was al overleden."

Volgens B. is dit de verklaring waarom er DNA-sporen van hem op het lichaam van Verstappen zijn gevonden.

"Ik spreek niet makkelijk in het openbaar", zei verdachte Jos B. aan het begin van de zitting. Daarom had hij een 12 minuten durende verklaring opgenomen. In de verklaring - waarin hij in een rood vest te zien is - is B. behoorlijk emotioneel. Hij ontkent betrokken te zijn bij de dood van Nicky Verstappen.

Niet naar de politie

"Het was een mooie zomer in 1998. Ik ging van de natuur genieten die dag. Ik ben gestopt voor een kleine boodschap en toen werd mijn aandacht getrokken door iets in de verte. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik daar naartoe gegaan om te kijken wat het zou kunnen zijn", verklaarde B. Toen hij dichterbij kwam, zag B. naar eigen zeggen wat liggen. "Een persoon. Ik ben zo snel mogelijk over het hek geklommen en het was een kind." 

B. heeft 'best lang' op die plek gezeten. Hij zei dat hij niet wist wat hij moest doen. "Naar de politie? Wie zou mij geloven? Ik had een verleden. Op een bepaald moment bekroop me het gevoel dat ik bekeken werd. Ik ben zo snel mogelijk weggegaan, terug naar huis. Ik heb niets gemeld." 

'Toen ik het wilde melden, was het kind gevonden'

Het jongetje bleef vervolgens in zijn gedachten, zei B. Uiteindelijk besloot hij te gaan fietsen.  "Toen ben ik de hei op gefietst om te melden dat ik een kind had gevonden. Toen bleek dat hij gevonden was. De noodzaak om te melden dat ik hem had gevonden was er toen niet meer. Ik heb niets gezegd."

"Ik heb fouten gemaakt in het verleden. Foute beslissingen. Ik kan het niet meer veranderen, zo is het gelopen. Ik heb te lang gebruik gemaakt van het zwijgrecht", zei B. Over de reden dat hij nu wél met een verklaring komt, zei B.: "De ouders hebben recht op dit stukje verhaal."

'Uit angst niet eerder verklaard'

De rechters wilden onder meer weten waarom B. zo lang met zijn geheim heeft rondgelopen. "Mij is duidelijk geworden bij mijn arrestatie, dat ik eigenlijk al veroordeeld was zonder een woord gezegd te hebben", zei B. daarover. De nu 57-jarige B. zegt dat angst ook de reden is dat hij tijdens een verhoor in 2001 niet heeft verteld dat hij bij het lichaam is geweest. "Ik heb een verleden. De politie heeft me ooit verteld: 'we gaan jou weer vinden als er wat gebeurt op dit gebied.'"

B. beantwoordt niet alle vragen. Advocaat Gerald Roethof waarschuwt zijn cliënt dat hij niet zaken moet invullen als hij iets niet zeker weet. B. lijkt zich daarvan bewust. "Hoe graag ik ook zou willen helpen, ieder klein dingetje wat ik nu zeg gaat me aangerekend worden", zei B.

Nicky Verstappen raakte in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide vermist. Het 11-jarige jongetje verdween midden in de nacht uit zijn tent. Een dag later werd hij levenloos teruggevonden, ongeveer een kilometer van het kamp. 

Twintig jaar lang zat de zaak muurvast.  Tot er in 2018 een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek werd gehouden. Hierdoor kwam Jos B. in beeld. 

Na internationale klopjacht aangehouden

B.'s DNA werd gevonden op de kleding en het lichaam van de jongen, maar hij bleek spoorloos. De foto en volledige naam van B. werden op een persconferentie vrijgegeven.

Na een internationale klopjacht werd hij een paar dagen na de persconferentie, op 26 augustus 2018, aangehouden in een afgelegen gebied in Spanje, in de buurt van Barcelona. De politie vermoedt dat hij op het moment van zijn aanhouding op de vlucht was. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore