Tot nu toe gezwegen

Advocaat: Jos B. komt vandaag met verklaring over zaak-Nicky Verstappen

28 september 2020 10:00 Aangepast: 28 september 2020 10:02
Beeld © Petra Urban/RTL Nieuws/ANP

Verdachte Jos B. zal vandaag voor het eerst een korte verklaring afleggen in de zaak-Nicky Verstappen. Dat heeft zijn advocaat Gerald Roethof vlak voor het begin van het strafproces gezegd. "Hij zal kort duidelijk maken hoe hij in de zaak staat."

B. wordt verdacht van seksueel misbruik, ontvoering, bezit van kinderporno en gekwalificeerde doodslag. Dat wil zeggen dat iemand wordt omgebracht om een ander strafbaar feit (in dit geval seksueel misbruik) te verdoezelen.

Zwijgrecht

Tot nu toe heeft Jos B. altijd ontkend dat hij schuldig is. Tijdens de eerste pro-formazitting zei hij wel: "Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd. Ik ben niet de persoon die bij Nicky Verstappen ontuchtige handelingen heeft gedaan. En ik ben ook niet de man en de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd." Sindsdien beroept hij zich op zijn zwijgrecht.

Tot vandaag dus. Advocaat Roethof zei vanmorgen: "We staan er iets anders in dan eerder. We hebben gehoord dat de rechtbank heeft gezegd: 'u heeft de sleutel van uw celdeur zelf in handen'. Er zal iets komen van mijn cliënt. Hij zal kort duidelijk maken hoe hij in de zaak staat."

Zaak-Nicky Verstappen: de verdachte, de feiten en de bewijzen

Komt er na 22 jaar duidelijkheid over het lot van Nicky Verstappen (11)? Vandaag begint het strafproces tegen Jos B. Dit is wat je moet weten over de zaak.

Nicky Verstappen raakte in 1998 vermist tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Het 11-jarige jongetje verdween midden in de nacht uit zijn tent. Een dag later werd hij levenloos teruggevonden, ongeveer een kilometer van het kamp.

Twintig jaar lang zat de zaak muurvast. Tot er in 2018 een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek werd gehouden. Hierdoor kwam Jos B. in beeld.

Na internationale klopjacht aangehouden

B.'s DNA werd gevonden op de kleding en het lichaam van de jongen, maar hij bleek spoorloos. De foto en volledige naam van B. werden op een persconferentie vrijgegeven.

Na een internationale klopjacht werd hij een paar dagen na de persconferentie, op 26 augustus 2018, aangehouden in een afgelegen gebied in Spanje, in de buurt van Barcelona. De politie vermoedt dat hij op het moment van zijn aanhouding op de vlucht was. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zaak-Nicky Verstappen begint: 'Op zich zijn DNA-sporen Jos B. onvoldoende'

Wat zijn de bewijzen van het OM?

Het Openbaar Ministerie noemt gevonden DNA-sporen 'het belangrijkste bewijs'. Het gaat om 27 sporen: haren, huidschilfers en mogelijk speeksel van Jos B. Dat is gevonden op de onderbroek, de pyjamabroek en het lichaam van Nicky.

"Centrale vraag in de strafzaak tegen Jos B. is: hoe komt het DNA van Jos B. op Nicky Verstappen terecht?", zegt verslaggever Jeroen Wetzels, die de zaak volgt voor RTL Nieuws. "Gebeurde dat toen Jos B. Nicky ontvoerde, misbruikte en doodde, zoals het Openbaar Ministerie stelt? Of is het op een onschuldige manier gebeurd, zoals advocaat Roethof oppert?"

Lees hier meer over de mogelijke bewijzen van het OM. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore