Na dip door corona

Bedrijven in industrie zijn weer minder somber

28 september 2020 10:12
De bouw loopt,ondanks corona, nog aardig door. Beeld © Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte

Ondernemers van industriële bedrijven zijn in september weer wat minder negatief gestemd. Daarmee zet het herstel van de afgelopen maanden na het uitbreken van corona door.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij het begin van het uitbreken van het coronavirus in Nederland werden ondernemers in de industrie fors negatiever.

In april stortte het producentenvertrouwen daardoor in en werd een dieptepunt van -28,7 bereikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkloosheid stijgt, maar minder dan in afgelopen maanden

Verbetering in afgelopen maanden

Dat getal wordt berekend door van het percentage postieve antwoorden het percentage negatieve antwoorden af te trekken.

In de maanden na april zette een herstel in. Per saldo zijn er nu nog altijd meer pessimisten dan optimisten, maar de stemming is inmiddels flink verbeterd ten opzichte van het lage niveau van april.

Orderportefeuille

De verbetering van september is wel wat geringer dan in de eerdere maanden, maar bedacht moet worden dat in april de economie een forse klap kreeg, door de lockdown.

In de maanden daarna werd die langzamerhand versoepeld. Vooral in de maanden tot en met augustus werd een flink deel van de eerdere daling van het producentenvertrouwen ingelopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis niet terug te zien in faillissementen: laagste aantal in 21 jaar

Goed teken

Een goed teken is dat van de drie onderdelen waar het producentenvertrouwen uit is opgebouwd, het oordeel van industriële ondernemers over de orderportefeuille is verbeterd.

Dat betekent dat de bedrijven verwachten dat er meer orders zullen komen. 

Hout en bouwmaterialen

Ondernemers in de sector hout en bouwmaterialen zijn het meest postief. In de bouw gaan de activiteiten nog redelijk door, aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

Ook de ondernemers in de aardolie- en chemische industrie waren positief. In de overige branches, zoals transportmiddelen of de papier- en grafische branche, waren producenten echter negatief.

In de basismetaal en metaalproducten is de stemming het somberst. Het vertrouwen verslechterde zelfs. De sector heeft volgens Van Mulligen ook last van de internationale situatie. In Nederland valt onder meer Tata Steel onder deze sector.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore