Door coronacrisis

Dit jaar 15 miljoen minder buitenlandse toeristen naar Nederland

28 september 2020 02:40
Een toerist voor het station van Amsterdam. Beeld © ANP

De buitenlandse toeristen hadden voor ons landje in de rij moeten staan: door tal van internationale evenementen verwachtte Nederland dit jaar 22 miljoen internationale toeristen te verwelkomen. Het coronavirus gooide roet in het eten. Uit de laatste schattingen blijkt dat er dit jaar slechts 7 miljoen buitenlanders naar Nederland komen.

Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Het aantal internationale toeristen daalt dit jaar waarschijnlijk met 70 procent ten opzichte van vorig jaar.

'Niveau van jaren negentig'

"Deze cijfers zijn van het niveau van de jaren negentig en dat blijft voorlopig zo", vertelt algemeen directeur Jos Vranken van het NBTC. "Het herstel komt pas in 2024 is onze verwachting."

Tijdens een eerdere meting dacht het NBTC al dat er 12 miljoen minder buitenlandse toeristen zouden komen, inmiddels lijkt het er op dat de toeristische sector nog harder geraakt wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgen en Duitsers mijden Noord- en Zuid-Holland na negatief reisadvies

Door grote evenementen die voor 2020 op de planning stonden - zoals de Grand Prix, het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal - was het juist de verwachting dat Nederland dit jaar een recordaantal internationale bezoekers zou ontvangen, namelijk bijna 22 miljoen. Dat zou een groei van 7 procent zijn geweest.

Minder vakantie in eigen land

Niet alleen komen er minder buitenlanders naar Nederland, ook Nederlanders gaan minder vaak de deur uit. Het aantal mensen dat er in eigen land op uittrekt daalt dit jaar met een derde. Ook in de laatste maanden van dit jaar hebben minder Nederlanders dan gebruikelijk (daling van 12 procent) vakantieplannen.

Vranken vindt het opvallend dat een kwart van de mensen die wél vakantieplannen heeft, die vakantie nog niet heeft geboekt. "Van deze 25 procent is minder dan de helft zich aan het oriënteren op vakanties, de andere helft dus nog niet. Het is überhaupt de vraag of deze mensen nog op vakantie gaan dit jaar, gezien het toenemend aantal besmettingen en het veranderende sentiment."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 90 procent omzetverlies voor reisbureaus tijdens lockdown

Terughoudendheid blijft

Vranken verwacht dat mensen ook volgend jaar nog zeer terughoudend en afwachtend blijven in hun reisgedrag. "We merken dat de meeste mensen vakanties willen boeken met flexibele annuleringsmogelijkheden. Dit heeft een enorme impact voor toeristische ondernemers. Het belang van steunmaatregelen en gerichte investeringen in duurzaam herstel van de toeristische sector is daarom groot."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore