Ga naar de inhoud
Burgemeesters achter advies

Advies: mondkapjes zijn nodig om corona in te dammen

In Brussel is een mondkapje op straat verplicht Beeld © ANP

Mondkapjes moeten een rol krijgen in nieuwe coronamaatregelen. Dat adviseert het Red team, een groep onafhankelijke deskundigen met verschillende expertises, aan het kabinet. Hun advies wordt gesteund door de voorzitters van verschillende veiligheidsregio's.

Ook Roel Coutinho, oud-directeur van het RIVM, staat achter het advies.

Buurlanden

Het Red team spreekt zich niet uit op welke manier mondkapjes zouden moeten worden ingezet om het virus in te dammen. Wel wijzen ze naar onze buurlanden, waar mondkapjes in winkels en horeca wel verplicht zijn. Ze noemen met name de openbare ruimte waar afstand houden niet mogelijk is.

"Mondneusmaskers dempen de verspreiding en hebben een belangrijke signaalfunctie: eigenschappen die er nu toe doen", schrijven ze onder meer. 

Tot nu toe is Nederland erg terughoudend met het verplichten van mondkapjes. Alleen in het openbaar vervoer zijn ze verplicht en grote steden als Amsterdam en Rotterdam voerden korte tijd een mondkapjesplicht in op drukke plekken.

Terughoudend

Het RIVM is steeds voorzichtig geweest met het aanbevelen van mondkapjes, omdat enerzijds er geen sluitend bewijs zou dat ze effectief zijn en anderzijds tot schijnveiligheid zouden leiden: wie een mondkapje draagt zou zich wel eens minder goed aan andere regels kunnen houden.   

Wel mooi mondkapje op in Rotterdam: 'Wil niet voor lul lopen'

01:28