'Onacceptabel gedrag'

Woede over mishandeling handhavers in café Medemblik, eigenaar noemt het 'vreselijk'

27 september 2020 15:58 Aangepast: 27 september 2020 21:41
Cafe 't Zeepaardje in Medemblik Beeld © Google Maps

"Heel vervelend en een vreselijke situatie, maar ik weet niet wat er is gebeurd", zegt de eigenaar van 't Zeepaardje in Medemblik. In zijn kroeg werden vannacht twee toezichthouders mishandeld, met de dood bedreigd en vastgehouden. De zoon van de horeca-eigenaar zit nog altijd vast.

Het café is op last van de veiligheidsregio twee weken gesloten.

Horeca-ondernemer Gerard Oudejans zit nog met veel vragen. Hij runt al jaren met zijn zoon de bruine kroeg 't Zeepaardje in het Noord-Hollandse Medemblik.

Vannacht werden in het café twee toezichthouders van de gemeente bedreigd, mishandeld en vastgehouden. Het duo voerde een controle uit, even na middernacht. Volgens de politie hadden ze geconstateerd dat er onvoldoende afstand werd gehouden. En er werd gerookt.

'Nog veel vragen'

Een van hen raakte lichtgewond. Ook werden de controleurs met de dood bedreigd, en werd hun telefoon afgepakt zodat foto's konden worden verwijderd. Na een melding greep de politie in. Zij hebben de uitbater van het café, die onder invloed was, aangehouden. Hij zit nog vast.

"Ze hebben mijn zoon vannacht meteen meegenomen, ik heb hem nog niet gesproken", zegt Oudejans tegen RTL Nieuws. "Daarom weet ik niet wat er precies is gebeurd. Ik heb ook nog niets van de burgemeester gehoord." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote regionale verschillen coronaboetes: Gelderland-Zuid opvallend streng

Volgens Oudejans zaten er vannacht nog enkele klanten in zijn kroeg. "Ik heb begrepen dat klanten zich met het werk van de controleurs zijn gaan bemoeien. Maar wat er precies is voorgevallen en wie er bedreigingen heeft gedaan, weet ik niet."

'Onacceptabel'

Burgemeester Frank Streng (VVD) vindt het afschuwelijk wat er is gebeurd. "De toezichthouders deden gewoon hun werk. Dit gedrag is onacceptabel." Streng heeft contact gehad met de toezichthouders. "Naar omstandigheden gaat het goed met ze." 

Burgemeester Streng van Medemblik heeft er geen goed woord voor over. Burgemeester Streng van Medemblik heeft er geen goed woord voor over.

De toezicht op de horeca in Medemblik is volgens de plaatselijke ondernemers streng. Dat zorgt voor stress. Esther Kraaijvanger van het nabijgelegen café 't Kraaienest erkent dat. "We kennen de toezichthouders die zijn mishandeld. Ze waren vrijdag nog bij ons in de kroeg. Natuurlijk is dit vreselijk, geweld kan absoluut niet en dit is absoluut niet goed te praten."

Grote stress

Het zal Kraaijvanger niets verbazen dat stress een rol heeft gespeeld. Dat ervaart ze zelf ook: "Het is als horeca-ondernemer haast niet te doen om je gasten de hele tijd erop te wijzen dat ze zich aan de coronaregels moeten houden. Je voelt je soms echt een politieagent."

"Vorig weekend zijn wij niet opengegaan. We durfden het gewoon niet aan. Veel horeca-ondernemers staan onder grote stress."

Te druk restaurant Den Haag ontruimd: 'We gaan maar naar de Mac'

In Den Haag ging het gisteren mis in een restaurant.

Geschokt

Ruud Kuin van de Boa Bond Nederland reageert geschokt op de gebeurtenissen in Medemblik. Het is volgens hem niet de eerste keer dat toezichthouders worden mishandeld. "We voelen ons aangeschoten wild. Schandalig dat dit gebeurt. Je moet met je poten van de publieke handhavers afblijven", zegt Kuin. 

Volgens Kuin bewijst dit ook weer dat toezichthouders zonder uitrusting dit werk niet kunnen doen. "Twee weken geleden is er ook al iemand bijna gewurgd. Dat gebeurt bijna wekelijks. Elke keer is er een teveel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boa's gaan strenger controleren op naleven coronaregels in ov

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore