Parapluweer

Natte en grauwe start van de herfst: 'Er valt opvallend veel regen'

27 september 2020 09:44 Aangepast: 27 september 2020 09:49
Regen in Amsterdam, 9 augustus 2019 Beeld © ANP

De afgelopen dagen heeft het veel geregend en helaas houdt dat regenachtige weer nog een tijd aan. Ook oktober start opvallend nat en wisselvallig. "Maar al die regen maakt nog geen einde aan de droogte", zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar.

Volgens de verwachtingen bestaat een grote kans dat in er in de eerste tien dagen van oktober bovengemiddeld veel regen valt. "Zoals de verwachtingen nu aangeven, valt er de komende 14 dagen gemiddeld 65 millimeter. Dat is veel. In heel oktober valt namelijk gemiddeld 83 millimeter."

Natte start

De herfst start dus opvallend nat. "Oktober is standaard de meest natte maand van het jaar. Maar ook dit jaar doet de maand haar naam eer aan: in ieder geval is het eerste deel van oktober opvallend regenachtig."

De regen wordt veroorzaakt door lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan over het land trekken. Dit kan gepaard gaan met hevige windstoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleine kans dat je een herfstdip krijgt: 'Depri word je niet door seizoenswisseling'

Ook vandaag en morgen staat er regen op het programma. "Maar we hebben vooralsnog geluk: de regen zal vooral 's nachts gaan vallen."

Vandaag krijgen we volgens Schambergen een prima dag. "Overdag blijft het grotendeels droog en wordt het maximaal 17, 18 graden. Een lekkere dag. Vannacht valt er wel weer regen."

Enorme droogte 

Door de regen lijkt het wel gedaan te zijn met de droogte. Maar niets is minder waar. Afgelopen zomer was de droogte aanzienlijk groot door hoge temperaturen en weinig neerslag. Het water dat nu valt, is bij lange na nog niet genoeg om die enorme droogte aan te pakken, besluit Schambergen.

Zo versla je de herfstdip

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore