Flink herfstweer

Stortbuien in Zeeland: 'Meer regen dan normaal in een maand valt'

26 september 2020 17:35 Aangepast: 26 september 2020 17:51
In Kloetinge moest de brandweer uitrukken vanwege wateroverlast Beeld © Erica van Leeuwen-de Bruijn

Het water kwam vandaag met bakken naar beneden in het zuidwesten van het land. Op sommige plekken werd zelfs bijna 100 millimeter water gemeten, meer dan normaal in de hele maand september valt.

"Het is echt een gigantische bak water", zegt Brian Verhoeven van Buienradar. "Gemiddeld valt er in de hele maand september 78 millimeter, dus daar zitten deze plekken in één dag al boven."

De hoosbuien leidden hier en daar tot ondergelopen straten, die soms zelfs door de brandweer droog moesten worden gepompt.

Pech gehad

De Zeeuwen hebben pech gehad, want in de rest van het land is het tot nu toe vrijwel droog gebleven. Verhoeven: "In het zuidwesten kwam een soort trein van felle buien over. Als het zo lang zo hard regent, dan kom je in bebouwde gebieden niet van het water af en ontstaat er overlast."

Steeds vaker extreme buien: zoveel kan ons riool aan

Als er te veel regen valt, komt de straat onder water te staan. En dat gebeurt steeds vaker.

Ook de komende tijd staat er flink herfstweer te wachten. "We zijn zo'n beetje omringd door lagedrukgebieden", zegt Verhoeven. "Het ene gebied is net weg, en het volgende komt alweer vanuit Duitsland ons land binnen."

Daardoor staat het oosten van het land een kletsnatte nacht te wachten, met in totaal zo'n 30 millimeter regen. Voor de natuur is dat in elk geval goed nieuws, zegt Verhoeven: "De natuur snakt naar water, na de droogte van dit jaar. Dan is 30 millimeter verspreid over de nacht eigenlijk perfect. Het water heeft dan de kans om goed de bodem in te trekken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore