Peiling

'Senioren willen strengere controle op coronaregels'

26 september 2020 09:33 Aangepast: 26 september 2020 10:02
Archieffoto. Beeld © ANP

Veel senioren vinden dat het kabinet meer moet doen tegen het oplopen van het aantal coronabesmettingen. Ze willen een strengere controle op de naleving van de regels. Dat zegt de ouderenorganisatie ANBO op basis van een eigen peiling onder ruim 5400 mensen vanaf 65 jaar.

Dik 64 procent van de mensen die hebben meegegaan vindt dat er beter moet worden gehandhaafd op de 1,5 meter afstand en 60 procent dat mondkapjes verplicht moeten worden in supermarkten en andere winkels. Zes van de tien ouderen willen ook graag dat er, net als in het begin van de coronacrisis, een gastheer of gastvrouw bij de ingang van de supermarkt staat om mensen te wijzen op het afstand-houden en om de winkelkarretjes schoon te maken.

Van de ruim 5400 respondenten zegt 43 procent (heel) bang te zijn voor de tweede golf. Niet alleen de ziekte zelf wordt gevreesd, maar ook het eventuele wekenlang alleen thuiszitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Betalen voor een coronatest: sneller, maar ook betrouwbaar?

"In de eerste coronagolf hebben we duizenden ouderen aan de telefoon gehad die niet of nauwelijks contact hadden met anderen. Sommige van hen waren echt depressief omdat ze wekenlang alleen thuis zaten. Ik snap dus heel goed dat veel mensen zich daar nu weer zorgen om maken", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

Veel ouderen melden dat ze de afgelopen tijd al veel deden om zich te beschermen tegen het coronavirus. Toch willen nogal wat senioren er nu nog een schepje bovenop doen, zoals minder vaak naar de supermarkt, minder vaak of geen bezoek ontvangen of afleggen en al helemaal niet naar horeca, museum en theater.

Marjoke blijft thuis om corona

Uit angst om besmet te worden of anderen te besmetten, zijn ouderen nog steeds terughoudend om de deur uit te gaan. Marjoke Verschoor (82) heeft sinds het begin van de coronacrisis nog niet versoepeld en blijft vooral veel binnen, maar vindt zichzelf bepa

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore