Kinderboekenweek

Een boek bij een Happy Meal: raar signaal, of juist een goed idee?

25 september 2020 18:54 Aangepast: 28 september 2020 09:15
Lezen bij McDonald's. Beeld © ANP

Ze vindt het maar raar, een boek bij een Happy Meal bij de McDonalds tijdens de kinderboekenweek. En dat niet alleen. Marjon Bachra, directeur van stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is ook bezorgd. "Het voelt alsof kinderen worden verleid om een ongezonde keuze te maken."

Want deze actie van de Kinderboekenweek stimuleert die ongezonde keuze, vindt ze. En toch gaat het gebeuren. Vanaf aankomende woensdag vinden kinderen die bij de McDonald's hun Happy Meal openen een leesboekje bij hun maaltijd, in plaats van een speeltje.

Geen speeltje maar leesboek

Dat gebeurt in het kader van de Kinderboekenweek. De organisatie, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) wil samen met de fastfoodketen lezen en voorlezen stimuleren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderboekenweek: geen speeltje, maar leesboek bij Happy Meal

Bachra: "Het is belangrijk om te blijven lezen, maar niet op deze manier. Ik vind het goed dat de Kinderboekenweek er is en dat er bedrijven zijn die hun nek uitsteken hiervoor, maar waarom de McDonalds?" 

Meer kinderen bereiken

We legden de vraag voor aan Eveline Aendekerk, directeur van CPNB. "Wij vroegen ons af: hoe bereiken we meer kinderen? Hoe komen we in hun belevingswereld? Hoe wordt lezen iets voor het plezier in plaats van iets dat je voor school doet? De McDonald's is daar de uitgelezen plek voor, daar komen wekelijks miljoenen mensen."

Sinds begin vorig jaar kunnen de jongste klanten van McDonald's al kiezen tussen een speeltje of een leesboekje in hun Happy Meal. Volgens de fastfoodketen werden er sindsdien ruim 900.000 boekjes uitgedeeld aan kinderen. "Op deze manier willen wij ouders en kinderen helpen om lezen en voorlezen leuk te maken", zegt Eunice Koekkoek, woordvoerder van McDonald's. 

Koekkoek: "Voor ons is de samenwerking met Stichting CPNB tijdens de Kinderboekenweek vanzelfsprekend. Zo kunnen wij lezen toegankelijker maken en daarnaast kunnen wij voorlees- en leestips geven aan gasten." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voortaan een leesboek bij Happy Meal: 'Belangrijk dat kinderen opgroeien met taal'

Toch zet Bachra van JOGG haar vraagtekens erbij. "Het is hartstikke goed als kinderen meer lezen, maar niet ten koste van een gezonde leefstijl. Ik vind het niet goed dat door kinderen meer patat te laten eten, de kinderen meer gaan lezen."

Leesplezier vergroten

Maar dat is ook niet het idee, zegt Aendekerk. "Volgende week gaan mensen naar de McDonald's en dan worden ze bedolven onder de boekjes. Waarom kan lezen en fastfood niet samen gaan? Want iedereen eet weleens patat en de mensen die toch naar de McDonald's gaan, die bedelven we onder boeken."

"Stel je zit volgende week in de Mac en je kind bestelt een Happy Meal, want welk kind kiest dat niet?", zegt Aendekerk. "Dan krijgen ze daar een boekje bij. In plaats van spelen met een stukje speelgoed, gaat het kind het boekje lezen of doorbladeren."

Eveline Aendekerk op het Boekenbal afgelopen maart. Eveline Aendekerk op het Boekenbal afgelopen maart.

Eunice Koekkoek van McDonald's benadrukt dat kinderen al ruim tien jaar de keuze krijgen voor fruit en groente in het Happy Meal. "Vanuit onze overtuiging om als familierestaurant een positieve impact te maken op families, ondernemen we al jarenlang verschillende initiatieven om hier invulling aan te geven. Groente, fruit en boekjes horen daarbij." 

Volgens Aendekerk bleek een aantal jaar geleden uit onderzoek namens Stichting Lezen en Schrijven, dat mensen die meer lezen, gezonder zijn. "En daarom denken wij dat je juist aan leesbevordering moet doen in fastfoodrestaurants, want daar worden ze gezonder van. De strijd tegen obesitas voer je met leesvaardigheid."

Marketingstunt?

Is het dan niet één grote marketingstunt voor de Kinderboekenweek en McDonald's? "We zien het als een investering", legt Aendekerk uit. "Het is niet zo dat we onze ziel verkopen of heel veel geld krijgen. Voor ons zit het op het feit dat we de kans krijgen om een doelgroep te bereiken die we normaal minder goed bereiken. Wij roepen ook niet 'Ga naar de Mac!' We willen zo veel mogelijk kinderen bereiken met het boek en ze laten ontdekken hoe fijn het is om te lezen."

Ook McDonald's houdt rekening met coronaproof eten

De horeca is alweer even open, even opfrissen hoe een coronaproof McDonald's bezoek gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore