Je kunt haast geen gebouw meer vinden waar géén desinfectiezuil in de hal staat. Maar nieuwsgierige kinderen kunnen makkelijk desinfectiemiddel in hun ogen krijgen, en daar zelfs blijvende schade aan overhouden.
Daarvoor waarschuwt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam. "Het is extreem gevaarlijk", aldus de oogarts. "De gel bevat vaak meer dan 70 procent alcohol en brandt de stamcellen in de oog als het ware kapot."

Vooral voor kinderen is dat gevaarlijk, zegt De Faber. De dispensers namelijk hangen vaak op ooghoogte van jonge kinderen. Hoe snel een ongelukje kan gebeuren merkte Monique uit Volendam.
'Direct in zijn oog'
"Ik was met zoontje van 2,5 naar het zwembad. Daar stond een dispenser met een hendel eraan. Mijn zoon is een nieuwsgierige peuter en ging aan die hendel hangen", vertelt Monique aan RTL Nieuws.
"Daarbij keek hij naar het apparaat. Dat zat precies op zijn ooghoogte, dus hij kreeg dat middel direct in zijn oog."
Heel lang gespoeld
Monique ging direct op zoek naar water om de ogen van haar zoontje te spoelen. "Dat was nog lastig, want de douches in het zwembad waren vanwege corona afgesloten. Uiteindelijk hebben we hem in het restaurant op de toonbank gelegd en zijn ogen heel lang gespoeld."
Dat is precies wat de oogarts adviseert: "Spoelen, spoelen, spoelen, zo snel mogelijk. Daar kun je niet een paar minuten mee wachten. En daarna naar de spoedeisende hulp of de huisartsenpost. Want als het oog niet goed te onderzoeken is, moet een kind meteen onder narcose, zodat het oog goed schoongemaakt kan worden."
Het lijkt erop dat het spoelen bij het zoontje van Monique geholpen heeft. "Bij de spoedpost was zijn oog vooral heel rood. Later bij onze eigen huisarts zag het er een stuk beter uit. Dus hij heeft waarschijnlijk geen blijvende schade opgelopen. Maar zeker weten doe je het niet. Hij is 2, dus hij kan nog niet aangeven of hij slechter ziet."
Amerikaan kocht 17.700 handgels, heeft nu spijt
Hopelijk blijft het voor Monique en haar zoontje dus bij de schrik. "Het is wel een heel rottig moment. En het kan ieder kind overkomen. We waren er gewoon bij en letten natuurlijk goed op hem, maar het gaat heel snel. Zodra je die hendel indrukt komt dat spul eruit."
Daarom wil Monique andere ouders waarschuwen, maar ook de bedrijven die dispensers maken of neerzetten. "Op plekken waar veel kinderen komen, moet je daar wel rekening mee houden. Bijvoorbeeld door een dispenser met een bakje te gebruiken. Dan kun je er als kind niet onder komen met je ogen."
Litteken op je hoornvlies
Ook oogarts Tjeerd de Faber roept op om goed op te letten bij desinfectiezuilen. De gevolgen kunnen namelijk heftig zijn: "Je kunt een litteken op je hoornvlies krijgen, waardoor je er veel minder goed door kunt kijken."
Kinderen kunnen vervolgens een lui oog krijgen, omdat ze door hun goede oog gaan kijken. De Faber: "In extreme gevallen kunnen ze zelfs blind raken aan één oog. En dan hebben we het nog niet gehad over de directe klachten: het doet ontzettend veel pijn als je desinfectiegel in je oog krijgt."