Verdachte emotioneel

Vuurwerkbom op Urk was verkeerd bezorgd: 'Wilden mensen laten schrikken'

25 september 2020 14:37 Aangepast: 25 september 2020 14:39
De schade in het huis op Urk was immens. Beeld © Politie

De vuurwerkbom die in november vorig jaar een explosie veroorzaakte in een huis in Urk, was bezorgd bij de verkeerde woning. De verdachten hadden zich vergist in het adres, zei een van hen vandaag in de rechtbank in Lelystad. 'Dit heb ik nooit gewild.'

De verdachte was tijdens de zitting vandaag zeer emotioneel. "Ik vind het zo erg wat er is gebeurd, dit is nooit de bedoeling geweest", zei hij.

De 24-jarige man bevestigt vandaag dat het explosief inderdaad gericht was tegen een echtpaar dat op Facebook over illegaal vuurwerk had geklaagd. "We zouden de mensen laten schrikken, maar niet in gevaar brengen."

Enorme scheuren

Het vuurwerkpakket werd op zondag 3 november naar binnen gegooid in een huis aan de Golfoploop op Urk. Het gezin dat daar woont (vader, moeder en twee kinderen van 9 en 7) had geluk dat de slaapkamerdeuren dicht zaten, anders waren er mogelijk doden gevallen.

De vuurwerkbom zorgde wel voor enorme schade in de woning. Deuren lagen eruit, een tussenmuur werd weggeblazen en in dragende muren ontstonden scheuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanslag Urk met zelfgemaakte bom mogelijk wraakactie 'op verkeerde echtpaar'

Een van de gedupeerde bewoners sprak vandaag ook over de gebeurtenis. "We zijn over het puin naar buiten geklommen. De hal was een ravage. Hoe haal je het in je hoofd om middenin de nacht een bom in een huis met een gezin met twee kinderen naar binnen te gooien?"

De man heeft sinds de explosie last van concentratieverlies, zijn vrouw heeft aanhoudende psychische klachten. Ook op de kinderen had de explosie grote impact.

Strafeis vanmiddag

De officier van justitie komt vanmiddag met haar strafeis tegen deze 24-jarige verdachte. De strafzaak van de tweede verdachte, een 28-jarige man uit Urk, die het initiatief zou hebben genomen voor het maken en plaatsen van de vuurwerkbom, is uitgesteld tot 23 december. Hij is kort voor de zitting van advocaat gewisseld.

De bewoners moesten over het puin naar buiten klimmen. De bewoners moesten over het puin naar buiten klimmen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore