Fans over de nieuwe bondscoach

Chef-kok Stefan over zijn fan, bondscoach De Boer: 'Dol op winnen en langoustines'

25 september 2020 18:11 Aangepast: 25 september 2020 18:26
Chef-kok Stefan met zijn grote fan: Frank de Boer Beeld © ANP

Frank de Boer is al jaren vaste gast van het tweesterrenrestaurant van chef-kok Stefan van Sprang. Onder het genot van het allerbeste eten, voeren de twee regelmatig gesprekken over de beste willen zijn, ontspanning vinden en hoe je de allerlekkerste langoustines klaarmaakt. "We hebben hetzelfde karakter en willen altijd winnen."

Van Sprang wist al even dat Frank de Boer de nieuwe bondscoach zou worden. "Apetrots ben ik", zegt hij, onderweg naar zijn Amstelveense restaurant Aan de Poel, sinds 2012 bekroond met twee Michelinsterren. 

Langoustines

De aanstelling is volgens de energieke chef-kok niet alleen goed nieuws voor het Nederlandse voetbal, maar ook voor hem persoonlijk.  "Door zijn buitenlandse avonturen zag ik Frank de laatste tijd minder, maar nu kan hij weer vaker in mijn restaurant komen. Ik kijk uit naar onze komende gesprekken."

Frank de Boer bij de boekpresentatie van Stefan. Frank de Boer bij de boekpresentatie van Stefan.

Hij weet al wat hij voor hem klaar gaat maken: langoustines met sesam. "Is hij dol op", zegt Van Sprang.

Vriendschap

De bijzondere band tussen de chefkok en Frank de Boer begon jaren geleden. Stefan runt al dertien jaar het restaurant Aan de Poel, samen met compagnon Robbert Veuger. "Robbert is als een broer die altijd voor mij klaarstaat. Onze band is vergelijkbaar met die van Frank en Ronald. En het grappige is dat Robbert het ook heel goed met Frank en Ronald kan vinden. Een heel bijzondere vierhoeksrelatie."

Het was Ronald de Boer die jaren geleden voor het eerst aanschoof. "Ik weet het nog goed. Hij was met wat vrienden. Ik stelde me voor, we raakten aan de praat. Er was meteen die klik. Waar we het over hebben gehad? Juist niet over voetbal! Maar over eten, passie, wat je drijft in het leven en over ontspanning vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frank de Boer: 'Ik ben een heel blij persoon'

Niet veel later kwam Frank de Boer ook mee naar het Amstelveense restaurant. De twee broers werden vaste gasten, tot op de dag van vandaag. Bij een bezoek wordt er uitgebreid getafeld, met een vast recept: goede verhalen en overheerlijk eten. "En we sluiten vaak af met iets zoets, want de twee zijn stiekem flinke zoetekauwen."

Altijd voor het hoogst haalbare

Wat Stefan zo waardeert in Frank? "Dat hij altijd voor het hoogst haalbare gaat. Hij eist altijd het beste van zichzelf. Ik ben ook zo, maar dan in mijn restaurant. Wat Frank wil met voetbal, wil ik met mijn werk. Wij spelen eigenlijk dezelfde wedstrijd."

Frank oogt serieus en kan direct uit de hoek komen, zegt Stefan. Hij kaart de presentatie in 2013 van zijn boek aan over het restaurant aan.

Nog één ster te gaan

"Op het podium zei Frank, toen trainer van Ajax: je hebt nu twee sterren, ik heb drie sterren gehaald met Ajax, dus je moet nog even. Ik moest even slikken, daar had hij me mooi. Maar hij zei het ook weer zo mooi. Altijd die drive voor dat hoogst haalbare." Maar: "Niet ten koste van alles. Zo is hij ook."

De gesprekken zijn dan ook niet lang niet altijd serieus. "Frank is wat serieuzer dan zijn broer. Hij oogt soms ook wat stoïcijns. Dat vind ik juist ook mooi. Maar je kunt ook heel erg met hem lachen. Frank is ontzettend sympathiek en geïnteresseerd. En hij wil ook echt niet altijd over voetbal praten. Juist niet."

'We leren van elkaar'

Of de chef-kok tegen hem opkijkt? "Nee. We leren juist van elkaar. Hebben respect voor elkaar." Er zijn veel gelijkenissen. "We zijn van dezelfde leeftijd. En ik ben trouw fan van Ajax. En, zonder al te veel op te scheppen: ik trap best een aardig balletje."

En andersom is er ook veel passie voor het werk van Stefan: "Vergis je niet, maar Frank kan soms best een huisman zijn en een lekker hapje klaarmaken."

Tip

Wat zijn tip is aan de Frank de Boer, sinds deze week officieel bondscoach? "Maak ook lol. Als je spelers en mensen om je heen er lol in hebben, dan staan ze als een blok achter je. Verder moet je natuurlijk serieus zijn en pieken op de juiste momenten, maar dat samen lol hebben is ontzettend belangrijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore