Neus voor het virus

Ook dit Gelderse bedrijf kan coronahonden trainen: 'Komt een boel bij kijken'

25 september 2020 13:38 Aangepast: 25 september 2020 15:00
Hotsche Luik Beeld © EditieNL

Finland zet coronahonden in op luchthavens omdat het aantal besmettingen daar rap toeneemt. Ook in Nederland lopen honden rond die getraind kunnen worden om corona op te sporen. Maar of de meestersnuffelaars ooit op onze luchthavens komen te lopen, is twijfelachtig. "Dat ligt niet aan de honden, maar aan alles wat er bij komt kijken."

Honden zijn geweldige snuffelaars en met die neus kunnen ze fenomenale dingen, weet Hotsche Luik van Scent Detection Academy in het Gelderse Voorst.

Haar bedrijf traint honden om diverse zieken op te sporen. "We zijn de enige in Nederland die honden hiervoor trainen. Onze labradors, herders en beagles, detecteren allerlei kankersoorten en ziektes zoals diabetes en epilepsie. En ik kan onze honden ook trainen om corona op te sporen", zegt Luik.

Finse coronahonden

Op de luchthaven van Helsinki lopen sinds deze week coronahonden rond. In totaal worden daar tien honden getraind om het virus bij mensen op te sporen.

Voorlopige tests wijzen uit dat de gevoelige neuzen van de honden in staat zijn de aanwezigheid van het virus te ruiken. Bovendien kunnen zij dit doen ver voordat de symptomen zichtbaar zijn. Een hond heeft slechts 10 tot 100 moleculen nodig om het virus te identificeren, terwijl testapparatuur 18 miljoen virusdeeltjes vereist, stelt de luchthaven.

Uit Frans en Duits onderzoek blijkt dat honden bij ruim 90 procent van de besmette mensen corona kunnen 'ruiken'.

Nederlandse honden

Waarom zetten wij de snuffelaars niet in op luchthavens of verpleeghuizen? "Aan de dieren ligt het niet", zegt Hotsche. "Als ik de samples zou hebben, waarin de geur van corona zit, dan kan ik beginnen met trainen. Een hond heeft zo'n twee maanden nodig. Dan herkent het beest de geur."

Maar die monsters krijgen, is een heel lastige. "Om aan een trainbare geur te komen, ben je afhankelijk van laboratoria en medische specialisten. De geur van corona kan bijvoorbeeld zitten in bloed, urine of zweet. Die monsters moeten allemaal veilig en volgens medische regels worden geproduceerd. Dat regel je niet zomaar even."

Regels

En als de honden eenmaal getraind zijn, moet bepaald worden hoe de dieren worden ingezet, wat de regels zijn, aan welke voorschriften voldaan moet worden en hoe het veilig gaat.

Luik: "Kortom: er komt daarna een heleboel bij kijken. Maar ik denk dat honden absoluut een waardevolle bijdrage kunnen leveren in de aanpak van corona."

Schiphol is het nog niet van plan

Een woordvoerder van luchthaven Schiphol laat weten dat er vooralsnog geen plannen zijn om coronahonden in te zetten. "Dat is ook niet aan ons; de Veiligheidsregio en het ministerie gaan over de maatregelen."

De woordvoerder laat verder weten dat Schiphol pleit voor een internationaal testbeleid, waarbij op elk vliegveld dezelfde regels gelden. "Wij zijn voorstander dat alle passagiers voordat ze het vliegtuig instappen van tevoren zijn getest. Net zoals bagage wordt getest, voordat die het vliegtuig ingaat. Dat testen kan op verschillende manieren, als het maar veilig is en betrouwbaar. Of dat nu gaat met een wattenstaafje, temperatuurchecks of speciale honden."

Wereld staat niet stil

De ontwikkelingen rond de coronahonden worden met interesse gevolgd. In Helsinki gaat het vooralsnog om een proef. Maar ook andere landen staan niet stil als het om de inzet van honden gaat.

In Groot-Brittannië loopt ook een groot onderzoek. De Britse overheid heeft daarvoor tonnen subsidie gegeven. Ook in Amerika en op het Franse eiland Corsica worden reddingshonden omgeschoold om het virus te leren ruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honden trainen om coronavirus op te sporen: 'Het is mogelijk'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore