'Kans op code oranje'

Echt herfstweekend met vanavond mogelijk storm in Zeeland

25 september 2020 11:47 Aangepast: 25 september 2020 13:59
Een wandelaar trotseert de storm (Archieffoto) Beeld © EPA

Zeeland krijgt vanavond te maken met windstoten van 90 km/u of zelfs meer, zegt Buienradarmeteoroloog Marc de Jong. Er is kans op code oranje. Ook in West-Brabant en aan de Zuid-Hollandse kust gaat het mogelijk hard waaien. De rest van het land lijkt vanavond te worden gespaard, maar dit weekend wordt het overal onstuimig.

"Doordat de bomen nog vol in blad zijn, is de kans op problemen door de harde wind groter", legt De Jong uit. "Bij dit soort windsnelheden kan het vrij heftig zijn."

Waarom is nu nog niet te zeggen hoe groot het gebied is dat vanavond last krijgt van de wind? "Dat hangt af van de exacte baan van een kern van een lagedrukgebied dat over België trekt", legt De Jong uit. "Daar aan de kust bereiden ze zich voor op een volle storm met misschien windkracht 10. Aan de zuidwestkant van die kern gaat het stormen, maar aan de oostkant gebeurt helemaal niets."

Windkracht 8 of 9

De modellen gaan nu uit van windkracht 8 of 9 in Zeeland en mogelijk aan de Zuid-Hollandse kust, zegt De Jong. Maar ook wanneer de wind op zijn sterkst is, is nog onduidelijk. "Het ene weermodel gaat ervan uit dat het hoogtepunt tussen 18.00 uur en 20.00 is, in een ander model ligt dat tussen 20.00 uur en 22.00 uur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spectaculair: meteoriet vloog heel laag over Nederland

De verwachting is dat het zuidwesten van het land te maken krijgt met (pittige) buien. En ook vannacht en morgen wordt het onstuimig, met extra sterke wind rond de Noord-Hollandse kust en de Wadden.

Stilte na de storm 

"Zaterdag wordt in het hele land een behoorlijk natte dag met veel wind. En ook zondagochtend wordt redelijk nat", verwacht De Jong. In de loop van zondag trekt het herfstweer via het zuidwesten weg en wordt het rustig met 16/17 graden. "Stilte na de storm."

Begin volgende week blijft het wisselvallig, met langere droge perioden en zelfs zon. Het wordt dan rond de 17/18 graden, wat normaal is voor deze tijd van het jaar. "Het wordt niet het nazomerweer van vorige week, maar als de zon even doorkomt dan voelt het best lekker aan."

Waarom het zo vaak stormt in de herfst

Nicolien Kroon van Buienradar legt uit hoe het komt dat vaak in de herfst de stormen hun kop op steken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore