Coronacrisis

'Helft zorgmedewerkers ziekenhuis krijgt te maken met agressie'

25 september 2020 02:50
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Scheldpartijen en bedreigingen, of zelfs slaan, spugen en schoppen. Veel zorgmedewerkers in ziekenhuizen hadden er de afgelopen maanden mee te maken. Dat blijkt uit een enquête onder leden van de beroepsvereniging NU'91.

De helft van de zorgmedewerkers geeft aan verbaal belaagd te zijn, terwijl een kwart fysiek werd aangevallen: geschopt, geslagen of bespuugd. Dat blijkt uit de peiling onder 1200 leden van NU'91, meldt De Telegraaf. De enquête werd twee weken geleden uitgevoerd. 

Hoesten in gezicht  

Tijdens de coronacrisis ontstonden er ook nieuwe vormen van agressief gedrag, zo blijkt, zoals het met opzet in het gezicht hoesten. "Tegen mensen die dagelijks met passie voor die patiënten staan", zegt woordvoerder Michel van Erp van NU'91. "Soms met te weinig beschermende kleding."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CNV-peiling: meer agressie tegen hulpverleners door coronacrisis

Volgens Van Erp zijn de aanvallen, die meestal ontstaan wanneer mensen op coronaregels in het ziekenhuis worden gewezen, voor sommige medewerkers aanleiding om de zorg te verlaten. Ze kunnen de bedreigingen niet meer aan. "Mensen reageren gepikeerd", weet Van Erp. "Hebben een grote mond. Hardwerkend personeel wordt bedreigd met teksten als 'ik weet waar je kinderen wonen'."

Kort lontje

"Het lontje van mensen wordt steeds korter", weet ook Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Dat kan heel extreme vormen aannemen."

Volgens Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de VU, komt de agressie voort uit de verdeeldheid die het coronabeleid de laatste maanden teweegbracht. "Het gevoel dat we het toch met elkaar moeten doen, lijkt op de achtergrond geraakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis was traumatisch voor kwart van zorgpersoneel

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore