Supportersfeest op plein

Burgemeester Tilburg: 'Bijeenkomst Willem II-fans bewuste keuze'

25 september 2020 01:38 Aangepast: 25 september 2020 08:42
Burgemeester Theo Weterings: 'Het was een bewuste keuze' Beeld © SQ Vision / ANP

Theo Weterings, de burgemeester van Tilburg, staat achter de beslissing om de wedstrijd van Willem II op het Olympiaplein in de stad uit te zenden. Daar zagen honderden fans gisteravond hoe de club verloor van Rangers FC (0-4) en leek er nauwelijks afstand te worden gehouden. Later op de avond keerden supporters zich tegen de ME.

Weterings zegt tegen Omroep Brabant dat hij nog altijd achter het besluit van de gemeente staat om de bijeenkomst door te laten gaan. Op beelden van lokale media was te zien dat de fans zich niet aan de coronaregels hielden.

Een groep van ongeveer vijftig rellende supporters kreeg het daarbij aan de stok met de ME. Er werden bierblikken gegooid en vuurwerk werd afgestoken. Ook werd er tegen ME-busjes geslagen.  

'Bewuste keuze' 

Weterings noemt het een "waardeloze avond". De burgemeester gaf toestemming voor het kijken van de wedstrijd in de voorronde van de Europa League om de orde te kunnen bewaren, legt hij uit. "Als je het niet toestaat, loop je het risico dat supporters zich op verschillende plekken in de stad manifesteren. Door ze op een plein samen naar de wedstrijd te laten kijken, valt het allemaal beter te controleren en te handhaven. Het was een bewuste keuze."

"Voor de eerste keer in 15 jaar speelt Willem II Europees voetbal", sprak een woordvoerder van de gemeente eerder al tegen RTL Nieuws. "Dat is bijzonder, daar zijn we trots op. Daarom hebben wij deze bijeenkomst gefaciliteerd, we wilden dat het door zou gaan. Anders gaan supporters dit privé organiseren en dat willen we voorkomen."

1,5 meter afstand? Deze Willem II-fans feesten er op los

Supporters van Willem II beleefden de wedstrijd van hun club alsof er geen coronacrisis bestond.

Volgens Weterings is er gewaarschuwd om de bijeenkomst te staken, toen de coronaregels niet werden nageleefd op het plein. In de ongeregeldheden die later plaatsvonden ziet de burgemeester een herhaling van eerdere incidenten.

"We hebben geregeld te maken met dit soort supporters. Dat is niet niks. Ik snap de verontwaardigde reacties die nu loskomen. Het is een terugkerende discussie die we voeren rondom de coronaregels en de handhaving ervan." Volgende week, als meer informatie beschikbaar is, gaat de avond geëvalueerd worden, stelt Weterings.

Kritiek: 'Begrijp hier niets van'

De bijeenkomst leverde gisteravond al felle kritiek op. "Politieagenten vragen zich echt af hoe bestuurders het in hun hoofd halen een vergunning te verlenen voor dit soort 'bijeenkomsten'", zei Maarten Brink, voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West Brabant. "Ik heb het antwoord ook niet. Hier begrijp ik helemaal niets van." Volgens Brink gaat het gebeuren nog een staartje krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Willem II-fans feesten erop los: coronamaatregelen ver te zoeken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore