Zenuwaandoening

Anna's moeder na corona al zes maanden op ic: 'Gaat erg langzaam'

25 september 2020 00:52 Aangepast: 25 september 2020 07:35
Anna de Marco. Beeld © RTL

Het gaat nog altijd niet veel beter met de moeder van de 19-jarige Anna de Marco. In mei vertelde ze bij Beau hoe de restauranthouder uit Oss zeven weken op de intensive care lag na het oplopen van het coronavirus. Toen al was dat een uitzonderlijk lange periode, maar haar moeder ligt er nu nog altijd. Dat vertelde Anna gisteravond bij Jinek.

Na het oplopen van het coronavirus kreeg Anna's 47-jarige moeder te kampen met een zeldzame zenuwaandoening, die meestal het gevolg is van een infectieziekte. Door het zogeheten sydroom van Guillain-Barré, waar in Nederland zo'n 200 mensen per jaar aan lijden, raakten haar zenuwen beschadigd en kan ze haar spieren nauwelijks bewegen. "Ze is van top tot teen verlamd", zegt Anna bij Jinek. 

Nekspieren

"Het gaat inmiddels wel wat beter, maar héél erg langzaam", vervolgt ze. Het coronavirus heeft haar moeder momenteel niet meer. "Godzijdank is ze van de beademing af, maar voor de rest is het heel erg weinig. Ze kan haar nekspieren bewegen, nee-schudden en ja-knikken." 

Communiceren gaat nog altijd moeizaam, vertelt Anna. Met behulp van knipperen en een letterkaart komen ze er vaak wel uit.

Bekijk hier het interview met Anna:

De moeder van Anna ligt na haar besmetting met het coronavirus liefst zes maanden op de intensive care. Anna vertelt erover bij Jinek.

Kort na de sluiting van de horeca op 16 maart werd de moeder van Anna ziek. Dat leidde tot een hachelijke situatie waarbij ze te kampen had met ernstige ademhalingsproblemen. Toen het écht niet meer ging, werden de hulpdiensten ingeseind en heeft een ambulance haar thuis opgehaald.

Zuurstofgehalte

Door een extreem laag zuurstofgehalte in haar bloed - 62 procent, waar dat normaal tussen de 95 en 100 moet zijn - werd even gevreesd voor haar leven. Anna nam afscheid van haar moeder en kon haar vervolgens 3,5 week niet zien. Na een tijdje kon de vrouw uit Oss van de beademing, maar sindsdien gaat het herstel dus moeizaam.   

"Soms vraag ik aan haar: ben je trots op jezelf? Dan schudt ze heel snel nee", zegt Anna. "Het gaat haar niet snel genoeg. Ze is al maanden wakker en is honderd procent bij. Alleen haar lichaam doet niet wat ze wil."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anna's moeder ligt uitzonderlijk lang op ic door corona: 'Dit kan iedereen overkomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore