1000 man op de been

Willem II-fans feesten erop los: coronamaatregelen ver te zoeken

24 september 2020 22:29 Aangepast: 25 september 2020 01:11
De menigte Willem II-supporters. Beeld © SQ Vision

Zoals op Twitter circulerende filmpjes was te zien, was de anderhalve meter afstand gisteravond ver te zoeken op het Olympiaplein in Tilburg. Daar keken honderden Willem II-fans de wedstrijd tegen Rangers FC (0-4) op een groot scherm.

Later op de avond keerde een klein groepje supporters zich tegen de ME. Dat meldt Omroep Brabant. Er werd met vuurwerk gegooid. Ook vlogen er blikken bier door de lucht en werd er tegen ME-busjes geslagen. Ongeveer vijftig supporters zochten de confrontatie. Er zou in eerste instantie onrust zijn ontstaan nadat er een vlag van de club in brand was gestoken. 

Op beelden van eerder op de avond was te zien hoe honderden fans staan te springen en te schreeuwen op een plein, waar de wedstrijd op groot scherm werd vertoond. Afstand leek er nauwelijks te worden gehouden. 

'Voor niemand bang'

De sfeer leek op het plein als van voor de coronacrisis: er is bier en vuurwerk en de befaamde leus 'Niet de beste, maar wel de gekste, en we zijn voor niemand bang', werd luidkeels meegezongen, was op filmpjes te zien die via Twitter werden gedeeld:

Dreigen met scherm uitzetten

Op de beelden is te zien dat mensen dicht op elkaar stonden. De organisatie dreigde het grote scherm uit te zetten, als fans niet verder uit elkaar zouden gaan staan:

'Geen afstand, geen gezondheidscheck'

Volgens het Brabants Dagblad was er van de anderhalve meter afstand geen sprake. Bij de ingang zouden wel mensen met handgel hebben gestaan, maar er werd geen gezondheidscheck gedaan.

Ook werden de supporters niet geteld, meldt de krant.

'Gewoon je bek houden'

Eerder deze week had premier Mark Rutte geen goed woord over voor juichende en schreeuwende voetbalsupporters. Afgelopen weekend ging het onder meer mis in De Kuip en bij ADO Den Haag. "Het is gewoon heel erg dom. Je moet je bek houden als je daar zit", zei Rutte toen in een reactie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte over schreeuwende supporters: 'Gewoon je bek houden'

Gemeente: 'Niks aan de hand'

Toch is er volgens de gemeente, die zelf een vergunning verleende voor het feest, niet veel aan de hand. "Voor de eerste keer in 15 jaar speelt Willem II Europees voetbal. Dat is bijzonder, daar zijn we trots op. Daarom hebben wij deze bijeenkomst gefaciliteerd, we wilden dat het door zou gaan", zegt een woordvoerder van de gemeente Tilburg tegen RTL Nieuws. "Anders gaan supporters dit privé organiseren en dat willen we voorkomen."

'Hoe haal je het in je hoofd?'

Maarten Brink, voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West Brabant begrijpt niet hoe het kan dat een evenement zoals in Tilburg in deze tijden georganiseerd mocht worden. Hij is niet mals met zijn kritiek. "Politieagenten vragen zich echt af hoe bestuurders het in hun hoofd halen een vergunning te verlenen voor dit soort 'bijeenkomsten'. Ik heb het antwoord ook niet. Hier begrijp ik helemaal niets van. Niets. Ik hoop dat hier het laatste woord niet over gesproken is."

1000 bezoekers

Er zouden zo'n 1000 supporters op het plein aanwezig zijn geweest. Volgens de gemeente ging het coronatechnisch wél goed. "We hebben bij de ingang handgel staan, er wordt een gezondheidscheck gedaan zoals in de horeca en mensen moeten anderhalve meter afstand houden."

Verslaggevers van regionale media zagen echter dat het anders ging, dan de gemeente in haar hoofd had:

Verloren wedstrijd

Willem II wist de wedstrijd overigens niet te winnen. FC Rangers won het duel in het lege Koning Willem II Stadion zelfs met 0-4 en stootte door naar de play-offs. Voor Willem II is het Europese bekertoernooi ten einde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Willem II krijgt ondanks kansen pak slaag van Rangers FC

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore