'Te weinig bewijs'

Geen vervolging mogelijke aanvallers Kick Out Zwarte Piet

24 september 2020 16:35 Aangepast: 24 september 2020 16:41
Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak geseponeerd tegen vijf mensen die worden verdacht van een aanval op de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Justitie heeft na uitgebreid onderzoek te weinig bewijs gevonden.

Op vrijdag 8 november 2019 was er een bijeenkomst van actiegroep KOZP in een pand aan de Beatrijsstraat in Den Haag. Een groep mensen viel vervolgens het pand aan. Zij gooiden met vuurwerk en pleegden vernielingen aan auto's en fietsen. Er werden ook brandjes gesticht.

Onderzoek gesloten

Toen de politie arriveerde, rende de groep weg. De vijf verdachten werden in de omgeving aangehouden, maar niet in de Beatrijsstraat. Eén van hen is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

"Uiteindelijk was niet bewijsbaar dat de vijf een bijdrage hebben geleverd aan het gepleegde geweld", stelt het OM. "Daarom heeft het OM besloten het onderzoek te sluiten en de zaak tegen de vijf verdachten te seponeren wegens gebrek aan bewijs."

Minister Grapperhaus over verstoring bijeenkomst KOZP

Minister Grapperhaus van Justitie had vorig jaar geen goed woord over voor de aanval op de KOZP-bijeenkomst. "De vrijheid van meningsuiting, daar ga je niet met geweld tegenin."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore