Ga naar de inhoud
'Zeer ernstig'

Asielzoekerscentra blokkeren homodatingapp Grindr

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Homodatingapp Grindr is niet toegankelijk in een nog onbekend aantal asielzoekerscentra. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, heeft de toegang tot de app geblokkeerd via het wifinetwerk.

Belangenvereniging LGBT Asylm Support heeft een brief naar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) gestuurd over de 'bizarre blokkade'. "Dit is zeer ernstig", zegt voorzitter Sandro Kortekaas.

"Deze blokkade herinnert getraumatiseerde LHBTI-asielzoekers aan situaties waarin het gebruik van Grindr niet zonder gevaar voor je leven is. Deze blokkade is on-Nederlands en tast de integriteit van het COA aan", zegt Kortekaas.

Niet verboden

Zorgelijk, noemt staatssecretaris Broekers-Knol de blokkade. "Grindr is niet verboden. Ik zou niet weten waarom de toegang geblokkeerd wordt. Het COA stelt een onderzoek in en ik ga ervan uit dat het in orde komt."

Het COA bevestigt de problemen. "Ook kinderen maken gebruik van de wifinetwerken. Bepaalde websites die niet standaard zijn, worden geblokkeerd", zegt een woordvoerder. "Grindr hoort daar kennelijk toe. Dat is niet de bedoeling. We gaan dat zo snel mogelijk oplossen."