'Het was een overval'

8 jaar cel geëist tegen verdachte van zeilbootmoord

24 september 2020 14:46 Aangepast: 24 september 2020 15:21
Durdana die in 2015 werd gedood op een zeilboot in Colombia.

Tegen de 65-jarige Peter P., verdacht van het doden van zijn vrouw op een zeiljacht in Colombia in 2015, is een gevangenisstraf geëist van 8 jaar. P. herhaalde vandaag in de rechtbank in Utrecht zijn ontkennende verklaring: niet hij, maar een stel gemaskerde mannen zouden zijn vrouw hebben vermoord.

Op 19 september 2015 lag het jacht afgemeerd in een baai bij het Colombiaanse eiland Isla Grande. Volgens P. zijn hij en zijn vrouw daar overvallen. Zijn vrouw overleefde dat incident niet.

Wereldreis

Het echtpaar was in mei 2012 met het twaalf meter lange zeiljacht Lazy Duck op wereldreis gegaan. Aanvankelijk bleven zij een tijd in de buurt van Nederland; na een tijd maakten ze de oversteek naar Zuid-Amerika.

Op verzoek van de rechtbank vertelde P. opnieuw hoe de bewuste avond was verlopen. Die begon vredig met een spelletje en drankjes. Rond zes uur zat P. naar eigen zeggen op de wc van het jacht toen hij zijn vrouw plotseling hoorde schreeuwen. Vervolgens werd hij in de toiletruimte bedreigd, geslagen en bijna gewurgd door twee gemaskerde mannen. De mannen vroegen om computers en geld en bonden hem vast.

Volgens P. heeft hij gezegd dat ze konden pakken wat ze wilden. Hij zou zichzelf hebben kunnen bevrijden toen de mannen waren vertrokken. Zijn vrouw, de 54-jarige Durdana Bruijn, lag dood in de kajuit, met een handdoek om haar hoofd. P. zei niet meer te weten of hij tijdens het incident buiten bewustzijn is geweest.

Kustwacht kon boot niet vinden

Volgens P. heeft het lang geduurd voordat hij effectief alarm kon slaan. De Colombiaanse kustwacht kon zijn boot eerst niet vinden. Pas uren daarna kwam de politie aan boord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar vermoorde Nederlandse vrouw op zeilboot in Colombia duurt langer

Met drie agenten aan boord is P. naar Carthagena gevaren. De Colombiaanse en later ook de Nederlandse politie zijn vervolgens een onderzoek begonnen. P. heeft altijd ontkend en gezegd dat zijn jacht is overvallen. Hij zei veel spijt te hebben van het feit dat hij in Colombia het woord 'piraten' heeft gebruikt, omdat hij destijds kreeg tegengeworpen dat daar helemaal geen piraten waren. Hij kon op dat moment in het Spaans geen ander woord vinden, zei hij.

De rechtbank had een reeks kritische vragen over P.'s verklaring, onder meer over de verwondingen die hij tijdens de overval zegt te hebben opgelopen. Eerder bleek al dat er weinig gestolen was. Zo was er alleen een klein geldbedrag weg. Sieraden, een computer, videocamera's en communicatieapparatuur waren niet gestolen

Geen moord maar doodslag

De Nederlandse justitie heeft de vervolging van P. overgenomen van de Colombiaanse autoriteiten. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van doodslag. Voor een vooropgezet plan zijn vrouw te doden, zijn geen harde aanwijzingen. De aanklacht moord liet justitie vorig jaar daarom vallen.

De officier van justitie erkende vandaag in de rechtbank dat ook hij heeft 'geworsteld' met het bewijs in de zaak. Maar hij vindt de lezing die P. op tafel heeft gelegd geen aannemelijk verhaal. "Er zijn maar twee smaken", zei de aanklager. "Of er waren piraten, of ze waren er niet." Het OM is tot de slotsom gekomen dat er geen piraten in het spel zijn geweest, maar dat P. zijn echtgenote om het leven heeft gebracht.

'Vader onschuldig'

De zoon van P. maakte in de rechtbank gebruik van zijn spreekrecht en nam het op voor zijn vader. Hij had geen goed woord over voor de Colombiaanse autoriteiten, die het direct op P. zouden hebben voorzien als verdachte. Ook had de zoon geen goed woord over voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat P. en zijn familieleden onvoldoende zou hebben geholpen en in de kou zou hebben laten staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore