Ga naar de inhoud
Coronavirus

'Niet hoesten en praten in de lift': aerosolen blijven 20 minuten hangen

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Stel: je stapt de lift in waar net iemand uitkomt die flink heeft lopen hoesten, kun je dan besmet raken met het coronavirus? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben in ieder geval aangetoond dat de kleine uitgehoeste virusdeeltjes lang kunnen blijven hangen: tien tot twintig minuten.

Deze virusdeeltjes zitten in aerosolen, dat is een wolk van fijne druppeltjes. Die luchtdeeltjes zie je niet, maar ze zweven dus wel rond. Een half uur lang zelfs als de deuren van de lift gesloten zijn.

Bij normaal gebruik van de lift blijven de aerosolen tien tot twintig minuten hangen in de liftcabine, blijkt uit het UvA-onderzoek.

'Indoor air'

Het onderzoek, dat is uitgevoerd onder leiding van twee UvA-natuurkundigen onder wie professor Daniel Bonn, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Indoor Air'.

Aerosolen worden steeds meer gezien als een mogelijk belangrijke wijze van overdracht van corona, meldt de UvA in een persbericht. De vraag is alleen in welke mate het virus in deze aerosolen aanwezig moet zijn om iemand ook daadwerkelijk te infecteren en ziek te maken.

Wanneer
Lees ook:
Wanneer moet dat raam nou open? Ventileren in strijd tegen corona

De onderzoekers, die samenwerkten met het Amsterdam UMC, bootsen een reeks van enkele hoesten na met behulp van een speciaal ontworpen spuitstuk. Daarmee verspreidden ze een gecontroleerde hoeveelheid druppels, vergelijkbaar met een enkele hoest.

Laser detecteerde aerosolen

Om de aerosolen in de lift te kunnen detecteren, gebruikten ze een laser die de aerosoldeeltjes liet oplichten, zodat hun aantallen geteld konden worden.

De experimenten werden uitgevoerd in liftcabines tijdens normaal gebruik, waarbij de deur ongeveer 10 tot 20 procent van de tijd open staat.

Het kantoor goed ventileren, hoe doe je dat?

01:47
Ventileren is belangrijk, ook op je werk. Tips van een expert.

Aerosolen kunnen worden verspreid door te hoesten, maar ook door te praten. Eén enkele hoest kan een paar miljoen druppeltjes produceren, luidruchtig spreken levert enkele honderdduizenden druppeltjes per minuut op.

Duizenden virusdeeltjes per minuut

In het geval van de lift kan dit dus betekenen dat je uitgeademde lucht inademt van een besmet persoon. Je krijgt dan duizenden virusdeeltjes per minuut binnen. Maar wordt je daar dan ook ziek van? Die vraag is nog niet te beantwoorden. 

"Het is niet bekend wat de minimale besmettelijke dosis is", meldt de universiteit. Mogelijk leiden aerosolen tot relatief mildere symptomen dan overdracht via direct contact.

De onderzoekers raden aan om liftdeuren voor de zekerheid langer open te laten staan en zo min mogelijk te praten en te hoesten in een lift, of een 'adequaat gezichtsmasker' te dragen. Ook wijzen zij op het belang van ventilatie.