Humberto Tan

'Procedure aanstelling Frank de Boer puur voor de bühne'

24 september 2020 10:21 Aangepast: 24 september 2020 12:34
Frank de Boer, hier als trainer van Atlanta United ANP Beeld © ANP/Fotobewerking

De Commissie Mijnals, die diversiteit binnen de KNVB moet bevorderen, is boos over de procedure rondom de benoeming van Frank de Boer als nieuwe bondscoach. "Het lijkt alsof de hele procedure voor de bühne was", zegt voorzitter Humberto Tan tegen RTL Nieuws.

De commissie werd vorig jaar opgericht na een incident met Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira, die in een uitwedstrijd bij FC Den Bosch racistisch bejegend werd.

"De KNVB wilde toen zélf die commissie oprichten, omdat ze zelf hebben aangegeven dat ze inclusiever en diverser willen worden en tegelijkertijd racisme en discriminatie willen bestrijden. Vervolgens gebeurt er niks met ons advies. Je moet niet een commissie instellen om plannen te maken, die vervolgens in een la verdwijnen", zegt Tan. 

Ruud Gullit uit bij Jinek zijn ongenoegen:

Volgens Tan heeft de KNVB steken laten vallen. "Als er een positie vrijkomt, praat dan met mensen met een niet westerse-achtergrond. En dat is nu niet gebeurd. In dit geval is eigenlijk alleen serieus gesproken met Frank de Boer."

'Prima coach' 

Tan vindt Frank de Boer een 'prima coach', maar wil vooral opheldering over het verloop van de procedure. "Hoe kom je tot die keuze? Heb je genoeg kandidaten gesproken? We weten dat Frank Rijkaard is benaderd, maar iedereen in voetbalwereld weet dat hij geen interesse heeft en Peter Bosz, die ook is benaderd, zit vast bij Bayer Leverkusen."   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KNVB bevestigt: Frank de Boer nieuwe bondscoach, aangesteld tot WK 2022

Een bindend advies van de commissie ziet Tan niet zitten: "Ik vind wel dat je het bestuur de ruimte moet bieden om te opereren. Maar dan moet je het wel gemotiveerd afwijzen. Nu hebben we niks gehoord."

Tan wil nu het gesprek aangaan met de KNVB. 

Reactie KNVB

Een woordvoerder van de bond laat weten: ''De Commissie Mijnals is niet als luis in de pels bedoeld, zoals nu wordt gezegd. Wij hebben juist zelf het initiatief voor een denktank genomen om zo advies te krijgen voor ons aanvalsplan tegen discriminatie. Ongevraagd advies kan natuurlijk ook, zoals nu over de bondscoach. Diversiteit is een factor die is meegewogen in het proces waarbij we op zoek zijn gegaan naar de beste kandidaat. Wij zijn het grotendeels eens met de commissie, wij willen zelf ook diverser worden als KNVB. Maar juist deze unieke functie leent zich minder voor de acht punten uit hun brief hierover. Een vergadering waarin we dit gezamenlijk bespreken, staat in de planning. Want we zien helaas ook een aantal verkeerde aannames. Wij waarderen het werk van de commissie en kijken uit naar onze verdere samenwerking.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore