'Meer stress'

Kwart van rokers is meer gaan roken tijdens coronacrisis

24 september 2020 07:14 Aangepast: 24 september 2020 07:38
Beeld © ANP

Een groot deel van de rokers is tijdens de coronacrisis meer gaan roken. Het gaat om een kwart van de rokers in Nederland, meldt het Trimbos-instituut na onderzoek.

Dat veel rokers meer zijn gaan roken is niet verrassend, meldt het instituut, omdat de coronacrisis bij veel mensen voor stress zorgt.

Per 1 oktober is het weer Stoptober, de jaarlijkse actie waarbij rokers worden opgeroepen om tenminste 28 dagen niet te roken. Volgens het instituut is 9 procent van de rokers van plan om dit jaar mee te doen met de actie. Ruim de helft van deze mensen is door de coronacrisis meer gemotiveerd geraakt om te stoppen. Bijvoorbeeld omdat ze erg bezorgd zijn om het coronavirus te krijgen of door te geven aan anderen.

Gevoeliger voor virusinfecties

Rokers hebben minder goede afweer in hun longen. Ze zijn daarom gevoeliger voor virusinfecties en dus waarschijnlijk ook voor het coronavirus. Eenmaal besmet lopen rokers groter risico om ernstig ziek te worden. Rokers hebben ook meer kans de ziekte te verspreiden omdat ze meer hoesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren willen liever geen roker: 'Het is een afknapper'

De maand oktober is inmiddels uitgegroeid tot een groot nationaal stopmoment. Volgens het Trimbos-instituut is de kans op een succesvolle stoppoging met Stoptober vijf keer zo groot als wanneer rokers alleen proberen te stoppen.

Positieve effecten

Ook zijn 28 dagen een overzichtelijke periode. Het is kort genoeg om vol te kunnen houden, en lang genoeg om de positieve effecten van het stoppen te ervaren en je gedrag aan te passen.

Roken: slecht voor de gezondheid, goed voor de staatskas?

Een op de drie jonge mensen rookt en dat is slecht nieuws. Voor de volksgezondheid, welteverstaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore