Tien jaar meer

'Maximale gevangenisstraf doodslag verhoogd naar 25 jaar'

24 september 2020 03:26
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De maximale gevangenisstraf voor doodslag wordt verhoogd van 15 naar 25 jaar. Daarmee wordt het gat tussen de straf voor moord en doodslag verkleind, zoals onder meer de wens was van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) komen vandaag met een wetvoorstel om de maximumstraf aan te passen, meldt De Telegraaf. "Met de hogere maximale strafmaat geven we de rechter de armslag die nodig is om in de ernstigste gevallen van doodslag een passende straf op te leggen", zegt Grapperhaus.

Kloof  

Bij moord kan een straf van dertig jaar of levenslang worden uitgedeeld. Bij doodslag zonder voorbedachte rade kan een rechter nu nog 'maar' een straf van 15 jaar opleggen. Volgens veel Kamerleden is die kloof te groot. Eerder sprak ook OM-topman Gerrit van der Burg zijn ongenoegen uit over het verschil. "Impulsdaden kunnen ook het sluitstuk zijn van een kwalijk patroon", zei hij over doodslag.  

In een minuut: het verschil tussen moord en doodslag

Wat is precies het verschil tussen moord en doodslag? Rechter Jan Moors legt het uit.

Het verhogen van de maximale gevangenisstraf voor doodslag is onder meer een reactie op de dood van de 16-jarige Hümeyra, die in 2018 in een fietsenstalling werd doodgeschoten door de 32-jarige Bekir E. 

Opwelling

De rechter in Rotterdam oordeelde dat E. in een opwelling had geschoten. Daardoor was er volgens de rechtbank 'geen sprake van voorbedachten rade' en was er onvoldoende bewijs voor moord. E. werd schuldig bevonden aan doodslag en kreeg 14 jaar celstraf, tot afgrijzen van de familie van Hümeyra. Die had graag een zwaardere straf gezien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden Hümeyra razend om vonnis Bekir E.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore