Voorzitter Humberto Tan

Commissie voor diversiteit bij KNVB boos over aanstelling De Boer

24 september 2020 01:24 Aangepast: 24 september 2020 09:40
Humberto Tan is voorzitter van de Commissie Mijnals. Beeld © ANP

De Commissie Mijnals, die door de KNVB en de overheid in het leven werd geroepen om diversiteit binnen de voetbalbond te bevorderen, is boos over de selectieprocedure waarmee de nieuwe bondscoach Frank de Boer werd gekozen. "De KNVB gaat niet eens het gesprek aan met iemand met een migratieachtergrond", zegt voorzitter Humberto Tan.

De commissie drong er bij de KNVB op aan om "breed te kijken en ook met niet-witte mensen te praten, van wie de KNVB dacht dat ze ook geschikt zouden kunnen zijn voor de functie van bondscoach", zegt Tan in De Telegraaf. "En áls ze die zouden afwijzen, dat dan met een goede motivatie te doen."

'Bedonderd'

Volgens Tan zou de KNVB de procedure ook hebben willen volgen, maar in de praktijk kwam er niets van terecht. "Vanaf dag één stond vast dat Frank de opvolger zou worden van Ronald Koeman. De rest was allemaal een beetje cosmetisch, dus voelt de commissie zich bedonderd."

De commissie droeg zelf bewust geen namen aan, zegt Tan, om zich niet te veel met de selectie te bemoeien. In een brief aan de KNVB wees de commissie wel op de gewenste procedure. "Want we konden ons wel twee of drie gekleurde kandidaten voorstellen met wie het raadzaam zou zijn eens een gesprek aan te knopen."

Ruud Gullit uitte woensdagavond bij Jinek zijn ongenoegen:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frank de Boer bondscoach Oranje tot en met WK 2022

Het gesprek dat de KNVB had met Frank Rijkaard noemt Tan 'window dressing', ofwel een actie voor de bühne. "Hij is als alibi gebruikt: kijk eens hoe we met diversiteit bezig zijn. Onzin, want het is algemeen bekend dat Frank al zeven jaar niet meer de ambitie heeft om iets in de voetballerij te doen."

Volgens Tan heeft de onvrede bij de commissie niets te maken met De Boer zelf, maar zit het probleem bij de gevolgde procedure. "Ik vind hem net als Peter Bosz en Louis van Gaal een topcoach", zegt de voorzitter en tv-presentator. "En ik gun hem echt het allerbeste." 

Diversiteit KNVB

De Commissie Mijnals werd vorig jaar opgericht als reactie op een incident met Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira, die in een uitwedstrijd bij FC Den Bosch racistisch bejegend werd. Tan en de andere leden van de commissie, onder hen Ruud Gullit, willen meer diversiteit zien binnen de KNVB. 

"Grofweg dertig tot veertig procent van de KNVB-leden heeft een migratieachtergrond", zegt Tan, "maar binnen de organisatie is het percentage minder dan vijf procent, in de top welgeteld núl procent." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Commissie Mijnals wil racisme in het voetbal 'buitenspel' zetten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore