'Niet zorgvuldig behandeld'

Politiechefs overgeplaatst na zelfmoord agent Landelijke Eenheid

23 september 2020 22:13 Aangepast: 23 september 2020 22:22
Jannine van den Berg, hoofd van de Landelijke Eenheid van de politie. Beeld © ANP

Twee chefs van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie worden overgeplaatst na een onderzoek naar de zelfmoord van een agent, een 31-jarige digitaal expert. Ze zouden hem niet zorgvuldig hebben behandeld.

Hij had kort voor zijn overlijden, vorig jaar december, aangegeven dat hij op zijn werk werd gepest. Daarop werd een intern onderzoek in gang gezet bij de Landelijke Eenheid, het politieonderdeel dat zich onder meer bezighoudt met zware georganiseerde misdaad.

'Geen plichtsverzuim of pestgedrag'

De twee leidinggevenden zouden zich niet schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim, blijkt uit het onderzoek, en ook niet aan pestgedrag. Maar de agent is 'niet met de zorgvuldigheid behandeld die hij mocht verwachten', zegt Jannine van den Berg, baas van de Landelijke Eenheid.

Dat zou zijn voortgekomen uit gebrekkige communicatie over het besluit om de digitaal expert over te plaatsen. Hij tekende daartegen bezwaar aan. De leidinggevenden zouden hun toezeggingen niet zijn nagekomen, en er stonden feitelijke onjuistheden in het besluit om hem over te plaatsen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Dat zijn zelfmoord voortkomt uit de behandeling die hem op het werk ten deel viel, kan volgens het onderzoek niet worden vastgesteld. Van den Berg noemt zijn overlijden 'in- en intriest'. Ze zegt dat het een 'enorme schok' teweegbracht bij zijn directe collega's. "Nog steeds overheersen ongeloof en verdriet."

Vriendjespolitiek

De uitkomst van het onderzoek is vandaag aan de nabestaanden van de overleden agent overgebracht. Van den Berg erkent dat bij de Landelijke Eenheid 'niet voldoende aandacht' is voor 'de individuele medewerker'. "Dat moet veranderen."

Vorig jaar berichtte NRC Handelsblad dat bij het politieonderdeel sprake zou zijn van vriendjespolitiek en machtsmisbruik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar zelfmoord gepeste politiemedewerker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore