Gruwelijke misbruikzaak

Man (26) verkrachtte tienermeisjes en riep 'wil je sterven?'

24 september 2020 12:15 Aangepast: 24 september 2020 12:49
Illustratief beeld. Beeld © Getty Images

Hij deed zich voor als PSV'er en misbruikte tienermeisjes van tussen de 12 en 16 jaar. Soms maakte hij daar zelfs video's van. Daarom heeft het Openbaar Ministerie 15 jaar cel geëist en tbs met dwangverpleging tegen de 26-jarige Jonathan M.

De zaak van Jonathan M. draait om de verkrachting en het misbruik van voornamelijk minderjarige meisjes in 2018 en 2019. Een jaar geleden werd M. opgepakt na twee verkrachtingen. Vanaf dat moment groeide de lijst met verdenkingen en werd een omvangrijk zedenonderzoek gestart. Inmiddels hebben zich twaalf slachtoffers gemeld. 

Modellenbureau

M. ging op een slinkse wijze te werk. Hij benaderde meisjes veelal via internet, meldt het Eindhovens Dagblad. Dan deed hij alsof een fotograaf was bij een modellenbureau, of een voetballer bij PSV, en maakte hij vervolgens een afspraak. 

Daarnaast benaderde hij meisjes op straat. Hij reed met zijn scooter door Eindhoven en bracht slachtoffers naar afgelegen plekken, waar hij ze misbruikte.

Daar kwam grof geweld bij kijken. Een van zijn slachtoffers wurgde hij zelfs omdat ze hem had gezien, schrijft het ED. Tot hij ineens ophield en haar vroeg of ze nog iemand wilde bellen om afscheid te nemen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer meldingen van verkrachting, maar aangiftes blijven achter

Toen hij vorig jaar een 23-jarige vrouw en een 15-jarig meisje verkrachtte, werd hij opgepakt. De politie vond tijdens onderzoek foto's en filmpjes van het misbruik. Die gebruikte hij ook als chantagemiddel richting zijn slachtoffers. Zouden ze praten, dan zouden de beelden online gaan. 

Nu heeft het OM dus 15 jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het OM moet de maatschappij  zolang mogelijk worden beschermd tegen M. "Dit mag nooit meer gebeuren."

'Belachelijk en volslagen idioot'

Zelf noemde M. zijn eigen daden gisteren in de rechtbank 'belachelijk, schokkend, volslagen idioot en niet te begrijpen'.

Daarbij zei hij ook dat hij niet op jonge meisjes valt, maar dat ze een makkelijk doelwit zijn. En dat het niet de bedoeling was, maar dat het 'gewoon gebeurde'. De meeste aanklachten gaf hij toe, drie ontkende hij er. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkrachting is trauma met een hoofdletter: 'Je denkt alleen aan overleven'

Tijdens die inhoudelijke behandeling vertelden de rechters vooral wat er was gebeurd, en ging M. daar vervolgens op in, vertelt zijn advocaat Alexandra Greve.

Zo sloeg hij de meisjes tijdens de verkrachtingen met zijn vuist en riep hij: 'Wil je sterven?' Sommige verkrachtingen duurden urenlang, en hij dwong slachtoffers in de camera te kijken. Greve: "Hij heeft heel veel spijt van wat hij heeft gedaan."

'Schreeuw om hulp'

De eis komt niet onverwacht, zegt Greve. "We verwachtten een pittige gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging." En die tbs wil M. volgens haar ook. "Mijn cliënt wil heel graag behandeld worden. Hij hoopt op een ambulante behandeling. Eigenlijk schreeuwt hij om hulp."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus wil bezit en verspreiding pedohandboek strafbaar stellen

M. komt niet voor het eerst in aanraking met de politie. In 2012 werd hij onderzocht nadat hij een 16-jarig meisje had verkracht. Hij zei destijds dat er 'iets knapte in zijn hoofd' en dat hij agressief kan worden. Hij kreeg toen voorwaardelijk jeugd-tbs opgelegd.

De rechter doet over twee weken uitspraak. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore