Ga naar de inhoud
Tekort aan testcapaciteit

Laboratorium in Abu Dhabi gaat Nederlandse coronatests onderzoeken

Beeld © Robin Utrecht

Een laboratorium in Abu Dhabi gaat Nederlandse coronatests analyseren. Aanleiding is het tekort aan testcapaciteit en -materialen in eigen land.

De eerste wattenstaafjes met genetisch materiaal worden naar verwachting dinsdag op het vliegtuig gezet. Het Utrechtse laboratorium Saltro - dat tests uitvoert voor de GGD'en - is daarvoor een samenwerking aangegaan met een grote teststraat in Abu Dhabi.

Maximaal 48 uur

Volgens Saltro heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn akkoord gegeven voor het initiatief. De overeenkomst met Abu Dhabi is onder voorbehoud, de laatste plooien moeten nog worden gladgestreken, zegt een woordvoerder.

Saltro verwacht niet dat mensen lang moeten wachten op de uitslag van hun coronatest, ook al moet hun materiaal worden opgestuurd naar Abu Dhabi. Het bedrijf rekent op maximaal 48 uur. Mogelijk sneller.

De Jonge en premier Mark Rutte werden gisteravond fel bekritiseerd in de Tweede Kamer vanwege de gebrekkige testcapaciteit in Nederland.

Gebrekkig communicatie

De kritiek kwam niet alleen van de oppositie. CDA-voorman Pieter Heerma hekelde de gebrekkige communicatie en Klaas Dijkhoff van de VVD maande De Jonge om tempo te maken met het inkopen van zogenoemde sneltesten. De linkse oppositiepartijen willen nog deze week concreet van het kabinet horen hoe het de opmars van het virus gaat stoppen.

Coronabeleid
Lees ook:
Coronabeleid steeds meer onder vuur, vooral Hugo de Jonge wacht veel kritiek