Ga naar de inhoud
Vaker thuis

Aantal inbraken in coronatijd daalt met bijna een vijfde (behalve in Brabant)

Een dief breekt in (archieffoto) Beeld © Thinkstock

Het aantal woning- en schuurinbraken in Nederland is tussen maart en augustus met 18 procent gedaald ten opzichte van diezelfde maanden vorig jaar. In bijna 30 procent van de gemeenten, met name in Noord-Brabant, nam het aantal inbraken juist toe.

In 105 van de 355 gemeenten werd vaker ingebroken dan vorig jaar. Van die gemeenten liggen 26 in Noord-Brabant, meldt Independer. De verzekeraar legde de meest recente politiecijfers van inbraakaangiftes naast die van vorig jaar.

Noord-Brabant heeft in totaal 62 gemeenten, wat betekent dat in bijna de helft ervan het aantal inbraken toenam. 

Van de gemeenten waar meer dan 100 inbraken werden gepleegd, zijn dit de grootste stijgers ten opzichte van 2019:

  1. Oosterhout: van 74 naar 131 inbraken (+77 procent)
  2. Ede: van 157 naar 247 inbraken (+57 procent)
  3. Alkmaar: van 96 naar 125 inbraken (+30 procent)
  4. Tilburg: van 260 naar 332 inbraken (+28 procent)
  5. Hengelo: van 100 naar 124 inbraken (+24 procent)

Benieuwd of het aantal inbraken in jouw gemeente toenam? Check het hieronder:

Waarom juist veel Brabantse gemeenten vaker door het boevengilde bezocht zijn, daarop moet de politie het antwoord schuldig blijven.

'Het kan ook iets anders zijn geweest'

"We krijgen continu vragen over bepaalde misdaadcijfers en de relatie tot corona", zegt een woordvoerder van de politie Oost-Brabant. "Probleem is dat wij die duiding niet kunnen geven omdat we er geen onderzoek naar hebben gedaan."

Of de toename in thuiswerken heeft gezorgd voor een afname in het aantal woninginbraken, durft ze ook niet te zeggen. "Als inbraakcijfers stijgen of dalen, kunnen coronamaatregelen van invloed zijn, maar het kan ook iets anders zijn geweest."

Hetzelfde geldt voor de vakantieperiode; het is voor de politie niet te achterhalen of mensen in Noord-Brabant massaal op vakantie zijn gegaan in de zomer en dat dieven toen hun slag hebben geslagen.

'Inbraakcijfers
Lees ook:
'Inbraakcijfers omhoog na versoepelen coronamaatregelen'

Waar was het juist niet raak?

Inwoners van Groningen, Haarlem en Maastricht hadden mazzel. In die gemeenten daalde het aantal inbraken juist met respectievelijk 44 en 40 procent.

In 10 gemeenten werden precies evenveel inbraken geregistreerd als vorig jaar.

Internetoplichting
Lees ook:
Internetoplichting explodeert door corona, minder inbrekers en zakkenrollers

Landelijk werd er dit jaar tussen maart en augustus 19.311 keer aangifte gedaan van inbraak in woning of schuur. In dezelfde periode vorig jaar was dat 23.549 keer. 

Voornamelijk het aantal woninginbraken daalde hard: met 29 procent. In schuren en kelderboxen werd ook minder ingebroken, maar met 13 procent was die daling een stuk geringer.