Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Ik woon in een code-oranjeprovincie, mag ik dan nog een dagje op stap in Nederland?

Beeld © RTL Nieuws

Buurlanden België en Duitsland hebben respectievelijk code rood en code oranje afgekondigd voor de provincies Noord- en Zuid-Holland. Mag je als inwoner van deze provincies nog wel op vakantie binnen Nederland?

Begin augustus kondigde België al code oranje af voor een aantal Nederlandse provincies. Vorige week kregen Noord- en Zuid-Holland zelfs code rood van onze zuiderburen. 

Dit betekent dat het voor Belgen verboden is om naar deze provincies af te reizen. Voor Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Limburg, Gelderland en Groningen geldt nog code oranje; wie terugkomt uit deze provincies, moet in België in quarantaine. 

Duitsland heeft Noord- en Zuid-Holland sinds 16 september aangemerkt als risicogebied. Ben je in een van die twee provincies geweest en keer je binnen 14 dagen na dat bezoek terug naar Duitsland, dan moet je je verplicht laten testen op corona. Voor sommige deelstaten geldt dat je ook in quarantaine moet. 

België
Lees ook:
België zet reisadvies Nederlandse provincies op 'oranje'

Onder anderen Brenda, die in Zuid-Holland woont, vraagt zich af of deze restricties en negatieve reisadviezen invloed hebben op haar bewegingsvrijheid in Nederland zelf. Mag ze nog een dagje naar de Efteling of een week naar een Limburgs bungalowpark?

Het korte antwoord daarop is: ja. Op de website van het ministerie van Volksgezondheid valt te lezen dat je als Nederlander door het hele land mag reizen. Wel wordt aangeraden om drukte te vermijden, zoals grote toeristische trekpleisters. Amsterdam of de Efteling is dus misschien niet het beste idee.

Maatregelen Nederlandse code oranje

"Het reisadvies van Duitsland en België staat los van de maatregelen die wij landelijk en regionaal nemen", bevestigt een woordvoerder van het ministerie. "Al is het wel zo dat hun adviezen deels op onze cijfers zijn gebaseerd." 

Kan
Lees ook:
Kan ik nu nog wel naar België of Duitsland reizen?

En hoe zit het dan met de Nederlandse code oranje en rood? Momenteel hebben zes van de 25 veiligheidsregio's code oranje: 'zorgelijk'. Premier Rutte verwacht dat hier nog zeker acht regio's aan toegevoegd worden.

De maatregelen die bij de Nederlandse code oranje horen, beperken zich echter tot, onder andere, een vroegere sluitingstijd voor de horeca en een aangepaste maximale groepsgrootte. Van een reisverbod is geen sprake.

Dit beleid rondom het coronavirus wordt zoveel mogelijk regionaal bepaald, zegt de woordvoerder. Ze noemt als voorbeeld de regio Haaglanden.

"Daar ligt onder andere Delft in, en in die stad is het toegenomen aantal coronabesmettingen voornamelijk toe te wijzen aan de studenten. Maar in Den Haag, dat onder dezelfde regio valt, is het besmettingsbeeld veel diffuser. Het in dit geval al moeilijk om tot maatregelen te komen die in beide gevallen werken. Dat is landelijk al helemaal niet goed te bekijken." 

Ingrijpende maatregel

Anderzijds: het opleggen van een reisverbod aan inwoners van een provincie of veiligheidsregio brengt behoorlijk wat complicaties met zich mee. "Dat heeft niet alleen gevolgen voor de regio zelf, maar ook erbuiten. Veel mensen werken bijvoorbeeld niet in de plaats waar ze wonen." 

Mocht het toch, in een hypothetisch geval, tot zo'n ingrijpende maatregel als een reisverbod komen, dan zal dat dus in overleg met het kabinet zijn.

Bekijk ook:

07:32